“Ocene su visoke, znanje je upitno” – nastavnici o zaključivanju

decembar 16, 2020

Brojni su izazovi i pred đacima i nastavnicima i roditeljima. Stariji osnovci i srednjoškolci nedavno su u potpunosti prešli na onlajn nastavu, a budući da je ovo poslednja nedelja pred zimski raspust – valja požuriti sa popravljanjem ocena, piše Blic čiji je novinar razgovarao sa nastavnicima, roditeljima i đacima o onlajn nastavi i završetku prvog polugodišta.

– Već po običaju, kada se približi polugodište učenici se probude, ali je ovoga puta buđenje bilo jako i neprijatno za sve – kaže za “Blic” profesorka hemije u Devetoj beogradskoj gimnaziji Branka Kujović.

– Učenici nisu voleli kombinovanu nastavu, tako da su neki i priželjkivali potpuni prelazak na onlajn. Međutim, to nas je dovelo u situaciju da i mi nastavnici i đaci ove tri nedelje baš odrađujemo. Neki su radili preko zuma, skajpa i sličnih video-aplikacija. Neki su sa đacima imali prepiske i rad na testovima preko gugl učionica – objašnjava profesorka Kujović.

Kako kaže, uglavnom su zaključne ocene izvedene – iz jedne ocene ako se predmet uči jedan čas nedeljno, i iz dve za dva i više časova nedeljno.

Ocene visoke, a znanje upitno

Ove nedelje u školu dolaze đaci koji hoće da porave ocene.

– Organizacija je po redovnom rasporedu – ali je to problem pošto deca trčkaraju od škole na onlajn. Ocene su visoke, a znanje je upitno. Nismo sigurni da je to to. Nije lako ni deci, ni roditeljima, ni nastavnicima. Mogu samo da zaključim da je ipak kombinovana nastava smanjila i sprečila prenošenje virusa po školama. Valjda ćemo jednog dana znanje nadoknaditi – ističe profesorka Kujović.

U beogradskoj OŠ “Svetozar Marković” na nastavnicima je da odluče da li će se popravljanje ocena na polugodištu održati u školi ili onlajn.

– Zavisi od tehničkih mogućnosti, trudimo se da, zbog situacije, ko god može popravi ocene onlajn. Prva preporuka bila je da provere znanja budu u školi jer je teško osigurati da deca onlajn sve odrade sama, ali prepustili smo nastavnicima da odluče – kaže za “Blic” direktorka škole Ivana Orolicki.

Ona dodaje da se školski kadar trudio da što manje đaka mora da popravlja ocene. Uglavnom su u pitanju neocenjeni đaci ili oni kojima je ocena na sredini, ali, kako kaže, ima i učenika koji su svojevoljno želeli da poprave ocenu.

– Trenutno se ne držimo čvrsto pravilnika o ocenjivanju. Učenik može da ostane i neocenjen iz neke oblasti, naročito ako je u karantinu. Takođe smo nastojali da dobiju i neku dodatnu ocenu za aktivnost – dodaje ona.

Foto: Canva

Kada je u pitanju popravljanje ocena u samoj školi, direktorka navodi da se poštuju sve mere prevencije, te se popravka ocena održava u terminu redovnog rasporeda časova, a u učionici ne sme da bude više od 10 učenika. Takođe, učenici koji su nastavu sve vreme pohađali onlajn dolaze u školu na provere znanja.

Popravljamo ocene putem “gugle mit” aplikacije

Direktorka OŠ „Sveti Sava“ Sanela Tarana, kaže da sistem onlajn nastave funkcioniše odlično jer su se i deca i nastavnici već navikli, i da je zaključivanje ocena u završnoj fazi.

– Svi nastavnici za nastavu koriste „gugl mit“, učenici se javljaju kao na času. Ako primetimo negde da učenik nije aktivan, reagujemo preko roditelja, ali su u ovoj zadnjoj nedelji svi aktivni jer se zaključuju ocene. Sistem funkcioniše odlično jer su se i đaci i nastavnici već susreli ranije sa ovim vidom nastave. Ispitivanje se takođe vrši onlajn, a ocene se dobijaju i preko testova. U izuzetnim situacijama, može se odgovarati i u školi kako bi se popravila ocena, ali je neophodna saglasnost roditelja za neposredni kontakt sa nastavnikom – kaže Tarana.

Onlajn ocenjivanje nije apsolutno realno

Zbog skraćenja prvog polugodišta, po diktatu korone, užički osnovci na zimski raspust odlaze sa ocenama u čiji prosek nisu ušli svi kontrolni zadaci predviđeni za drugu polovinu decembra i januar. Da pisano provere svoje đake u tri nedelje kraćem polugodištu, nastavnicima je vezao ruke pravilnik o ocenjivanju koji kaže da učenik može imati najviše dva kontrolna nedeljno.

– Opet, zahvaljujući gugl učionicama i alatima, uspeli smo da damo predlog zaključnih ocena za prvo polugodište. – kaže za „Blic“ Dušica Stevanović, nastavnica srpskog u OŠ „Nada Matić“ u Užicu.

Ocene putem onlajn nastave, kaže ona, ne mogu biti apsolutno realne kao one zaslužene na času, ali nastavnik, koji decu prati konstantno može da sagleda stvarno ostvarenje ishoda koje je učenik postigao tokom polugodišta.

– Manje je slučajeva da deca podmeću nego proletos. Svaki nastavnik to ume da prepozna, ali je pitanje da li će odreagovari ili ne. Mislim da su deca shvatila da ih škola uči da iz nje izađu obrazovani sa moralnim načelima, a da podmetanjem lažu sebe i roditelje, i da visokom ocenom koju ne zaslužuju sebi prave probleme za budućnost – priča naša sagovornica.

Ceo tekst pročitajte na: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "“Ocene su visoke, znanje je upitno” – nastavnici o zaključivanju

  1. Anđelija kaže:

    Igrarija.

  2. Jovana kaže:

    Neka deca se i ne probude, evo moj 8 raz sve ocene ok sem matematike tu ima jedinicu sto vise pricam, to je gore

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama