“Оцене су високе, знање је упитно” – наставници о закључивању

16 децембра, 2020

Бројни су изазови и пред ђацима и наставницима и родитељима. Старији основци и средњошколци недавно су у потпуности прешли на онлајн наставу, а будући да је ово последња недеља пред зимски распуст – ваља пожурити са поправљањем оцена, пише Блиц чији је новинар разговарао са наставницима, родитељима и ђацима о онлајн настави и завршетку првог полугодишта.

– Већ по обичају, када се приближи полугодиште ученици се пробуде, али је овога пута буђење било јако и непријатно за све – каже за “Блиц” професорка хемије у Деветој београдској гимназији Бранка Кујовић.

– Ученици нису волели комбиновану наставу, тако да су неки и прижељкивали потпуни прелазак на онлајн. Међутим, то нас је довело у ситуацију да и ми наставници и ђаци ове три недеље баш одрађујемо. Неки су радили преко зума, скајпа и сличних видео-апликација. Неки су са ђацима имали преписке и рад на тестовима преко гугл учионица – објашњава професорка Кујовић.

Како каже, углавном су закључне оцене изведене – из једне оцене ако се предмет учи један час недељно, и из две за два и више часова недељно.

Оцене високе, а знање упитно

Ове недеље у школу долазе ђаци који хоће да пораве оцене.

– Организација је по редовном распореду – али је то проблем пошто деца трчкарају од школе на онлајн. Оцене су високе, а знање је упитно. Нисмо сигурни да је то то. Није лако ни деци, ни родитељима, ни наставницима. Могу само да закључим да је ипак комбинована настава смањила и спречила преношење вируса по школама. Ваљда ћемо једног дана знање надокнадити – истиче професорка Кујовић.

У београдској ОШ “Светозар Марковић” на наставницима је да одлуче да ли ће се поправљање оцена на полугодишту одржати у школи или онлајн.

– Зависи од техничких могућности, трудимо се да, због ситуације, ко год може поправи оцене онлајн. Прва препорука била је да провере знања буду у школи јер је тешко осигурати да деца онлајн све одраде сама, али препустили смо наставницима да одлуче – каже за “Блиц” директорка школе Ивана Оролицки.

Она додаје да се школски кадар трудио да што мање ђака мора да поправља оцене. Углавном су у питању неоцењени ђаци или они којима је оцена на средини, али, како каже, има и ученика који су својевољно желели да поправе оцену.

– Тренутно се не држимо чврсто правилника о оцењивању. Ученик може да остане и неоцењен из неке области, нарочито ако је у карантину. Такође смо настојали да добију и неку додатну оцену за активност – додаје она.

Foto: Canva

Када је у питању поправљање оцена у самој школи, директорка наводи да се поштују све мере превенције, те се поправка оцена одржава у термину редовног распореда часова, а у учионици не сме да буде више од 10 ученика. Такође, ученици који су наставу све време похађали онлајн долазе у школу на провере знања.

Поправљамо оцене путем “гугле мит” апликације

Директорка ОШ „Свети Сава“ Санела Тарана, каже да систем онлајн наставе функционише одлично јер су се и деца и наставници већ навикли, и да је закључивање оцена у завршној фази.

– Сви наставници за наставу користе „гугл мит“, ученици се јављају као на часу. Ако приметимо негде да ученик није активан, реагујемо преко родитеља, али су у овој задњој недељи сви активни јер се закључују оцене. Систем функционише одлично јер су се и ђаци и наставници већ сусрели раније са овим видом наставе. Испитивање се такође врши онлајн, а оцене се добијају и преко тестова. У изузетним ситуацијама, може се одговарати и у школи како би се поправила оцена, али је неопходна сагласност родитеља за непосредни контакт са наставником – каже Тарана.

Онлајн оцењивање није апсолутно реално

Због скраћења првог полугодишта, по диктату короне, ужички основци на зимски распуст одлазе са оценама у чији просек нису ушли сви контролни задаци предвиђени за другу половину децембра и јануар. Да писано провере своје ђаке у три недеље краћем полугодишту, наставницима је везао руке правилник о оцењивању који каже да ученик може имати највише два контролна недељно.

– Опет, захваљујући гугл учионицама и алатима, успели смо да дамо предлог закључних оцена за прво полугодиште. – каже за „Блиц“ Душица Стевановић, наставница српског у ОШ „Нада Матић“ у Ужицу.

Оцене путем онлајн наставе, каже она, не могу бити апсолутно реалне као оне заслужене на часу, али наставник, који децу прати константно може да сагледа стварно остварење исхода које је ученик постигао током полугодишта.

– Мање је случајева да деца подмећу него пролетос. Сваки наставник то уме да препозна, али је питање да ли ће одреаговари или не. Мислим да су деца схватила да их школа учи да из ње изађу образовани са моралним начелима, а да подметањем лажу себе и родитеље, и да високом оценом коју не заслужују себи праве проблеме за будућност – прича наша саговорница.

Цео текст прочитајте на: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "“Оцене су високе, знање је упитно” – наставници о закључивању

  1. Jovana каже:

    Neka deca se i ne probude, evo moj 8 raz sve ocene ok sem matematike tu ima jedinicu sto vise pricam, to je gore

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама