Од 1. јуна раде школе – ово су важни датуми

мај 11, 2020

Министар просвете и науке Младен Шарчевић рекао је да, по препоруци Кризног штаба Владе Србије, од 1. јуна Министарство има надлежност у прављењу распореда.

Он је најавио да од 1. јуна крећу активности у средњим школама: од поправљања и закључивања оцена до велике матуре, која ће трајати три дана, од 4. до 6. јуна.

“Настава се завршава крајем маја и настављамо са редовним активностима, уз поштовање мера заштите, дезинфекције школа и присуства малог броја ученика у истом простору и у исто време. У школу 1. 2. и 3. јуна долазе само матуранти, и то су дани за закључивање оцена”, рекао је министар за “Блиц”.

“Та три дана долазе они који нису задовољни својим закљученим оценама и желе да их поправе и детаље ће договорити са својим професорима. Како и саме школске установе, односно професори имају своју аутономију, то практично значи и да професор, уколико има одређених сумњи, може контактирати ученика. Међутим, суревњивост већине да ће ђаци варати током претходног дела онлајн наставе и пробе матуре испоставила се неоснованом. Постигнути су мање-више очекивани и резултати и деца су поштено радила”, објаснио је министар.

Након оцењивања наредна три дана – 4, 5. и 6. јун – су резервисани за полагање велике матуре, односно како се то најчешће назива за одбрану рада.

“Матуранти који су завршили све своје обавезе имају битан датум 24. јун, када је пријављивање за жељени факултет.” – поручује министар.

Средњошколци који похађају први, други и трећи разред своје оцене могу да поправљају када матуранти више не буду морали да долазе у школу, почев од 8. јуна.

Министар је најавио да ће тест на малој матури бити тежи него пробни, али и да ће се све околности узети у обзир.

“То практично значи да ће се приликом састављања тестова све узети у обзир. Задаци ће, међутим, бити тежи него што је то био случај на проби мале матуре, када су ђаци једноставно могли само да заокруже понуђене одговоре. Сада ће ипак бити правих задатака, али како каже министар, они неће бити ни превише лаки нити превише тешки”, рекао је Шарчевић.

Како је министар раније најавио, од почетка јуна свака школа имаће у договору са ђацима осмог разреда или матурантима могућност да организује наставу како би се што боље припремили за малу матуру или пријемни испит.

Извор: Б92/Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Од 1. јуна раде школе – ово су важни датуми"

  1. Борислав Терзић каже:

    “Суревњивост већине да ће ђаци варати током претходног дела онлајн наставе и пробе матуре испоставила се неоснованом.”
    – Министар стварно верује да деца не варају на тестовима приликом онлајн наставе?!? Стварно бих волео да је тако, али ми који смо радили са ученицима имамо другачије искуство.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама