Od 1. juna rade škole – ovo su važni datumi

maj 11, 2020

Ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević rekao je da, po preporuci Kriznog štaba Vlade Srbije, od 1. juna Ministarstvo ima nadležnost u pravljenju rasporeda.

On je najavio da od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama: od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

“Nastava se završava krajem maja i nastavljamo sa redovnim aktivnostima, uz poštovanje mera zaštite, dezinfekcije škola i prisustva malog broja učenika u istom prostoru i u isto vreme. U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena”, rekao je ministar za “Blic”.

“Ta tri dana dolaze oni koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave i detalje će dogovoriti sa svojim profesorima. Kako i same školske ustanove, odnosno profesori imaju svoju autonomiju, to praktično znači i da profesor, ukoliko ima određenih sumnji, može kontaktirati učenika. Međutim, surevnjivost većine da će đaci varati tokom prethodnog dela onlajn nastave i probe mature ispostavila se neosnovanom. Postignuti su manje-više očekivani i rezultati i deca su pošteno radila”, objasnio je ministar.

Nakon ocenjivanja naredna tri dana – 4, 5. i 6. jun – su rezervisani za polaganje velike mature, odnosno kako se to najčešće naziva za odbranu rada.

“Maturanti koji su završili sve svoje obaveze imaju bitan datum 24. jun, kada je prijavljivanje za željeni fakultet.” – poručuje ministar.

Srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti više ne budu morali da dolaze u školu, počev od 8. juna.

Ministar je najavio da će test na maloj maturi biti teži nego probni, ali i da će se sve okolnosti uzeti u obzir.

“To praktično znači da će se prilikom sastavljanja testova sve uzeti u obzir. Zadaci će, međutim, biti teži nego što je to bio slučaj na probi male mature, kada su đaci jednostavno mogli samo da zaokruže ponuđene odgovore. Sada će ipak biti pravih zadataka, ali kako kaže ministar, oni neće biti ni previše laki niti previše teški”, rekao je Šarčević.

Kako je ministar ranije najavio, od početka juna svaka škola imaće u dogovoru sa đacima osmog razreda ili maturantima mogućnost da organizuje nastavu kako bi se što bolje pripremili za malu maturu ili prijemni ispit.

Izvor: B92/Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Od 1. juna rade škole – ovo su važni datumi"

  1. Borislav Terzić kaže:

    “Surevnjivost većine da će đaci varati tokom prethodnog dela onlajn nastave i probe mature ispostavila se neosnovanom.”
    – Ministar stvarno veruje da deca ne varaju na testovima prilikom onlajn nastave?!? Stvarno bih voleo da je tako, ali mi koji smo radili sa učenicima imamo drugačije iskustvo.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama