Od 1. septembra besplatan vrtić i besplatni udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce u Beogradu

19 decembra, 2022

Budžet Grada Beograda za sledeću godinu obezbediće sredstva za važne odluke koje se prvi put realizuju u Beogradu, kao što su besplatni udžbenici za đake osnovnih i srednjih škola, besplatni vrtići, usluge socijalne zaštite, postavljanje 101 objekta Službe komunalnog reda i uvođenje „beogradske kartice”, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić na redovnoj konferenciji za novinare u Starom dvoru, a prenosi Beoinfo.

Foto: Canva

„Budžet brige o ljudima”, kako ga je nazvao prvi čovek prestonice, pokazuje brigu o ljudima, jer značajno olakšava svakodnevni život prosečnoj beogradskoj porodici.

Šapić je najavio da će Grad Beograd sledeće godine pokušati da realizuje postavljanje 101 objekta Službe javnog reda i komunalne milicije.

– Time će praktično svaki deo našeg grada imati jednu svoju stanicu javnog reda gde će boraviti naši komunalni milicajci ili „beogradski lični beli”, koji će uneti dodatnu bezbednost i sigurnost na beogradske ulice, kao i javni red koji nam je svima neophodan – rekao je Šapić.

Gradonačelnik Šapić je najavio i to da će od sledećeg 1. septembra svi beogradski osnovci i srednjoškolci imati besplatne udžbenike.

– Grad Beograd se odlučio da obezbedi novac za sve beogradske učenike i da tako rastereti budžete svojih sugrađana. Takođe, obezbeđena su i sredstva za besplatne vrtiće za svu beogradsku decu. Smatramo da je to izuzetno važna stvar koja će suštinski da pomogne roditeljima dece predškolskog uzrasta, jer odgovorna gradska uprava treba da vodi brigu o svojim građanima – kazao je Šapić.

On je najavio i uvođenje „beogradske kartice” koja će omogućiti mnoge pogodnosti Beograđanima.

– Kada budemo imali „beogradsku karticu”, nećemo morati da delimo vaučere od 6.000 dinara za svu beogradsku decu, sa čijom podelom smo krenuli danas u svim beogradskim školama i vrtićima – istakao je Šapić i najavio vaučere i za sledeću godinu.

Gradonačelnik je rekao i da će sve usluge socijalne zaštite postati besplatne. Tako će, rekao je, dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju sada biti besplatni, kao i usluge personalnih asistenata i gerontodomaćica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "Od 1. septembra besplatan vrtić i besplatni udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce u Beogradu

 1. Tanja kaže:

  Nemam ništa lično protiv dece, ali zar nema dece i mimo prestonice, ili svi treba da se preselimo u Beograd?

 2. Danijela Simić kaže:

  Ja prosto ne mogu a da ne primetim kako se pred našim očima stvara država u državi. Mislim da svi treba da se preselimo u Beograd, em veće plate em stalno neke beneficije.

 3. Spomenka Markovic kaže:

  Bolje bi bilo da napravi još vrtića… Čeka se po godinu dana na mesto.

 4. Jel moguće kaže:

  Kao sve besplatno, a stalo im ovamo da naplate prevoz. No coment.

 5. Bojana kaže:

  A šta je sa decom iz ostalih gradova Srbije?
  Zašto i njima nisu isti uslovi kao i beogradskoj deci ili oni nisu deca?
  Vrtić je bio najmanja stavka u budžetu,a sada kada se ne budu plaćali deca će moći da se igraju prstićima jer ništa drugo neće imati, jer ni sada nemaju, bar u državnim vrtićima u kojem radi,a tek kada se ne budu plsćali, zlo. Nemaju sapun i toalet papir, za osnovne higijenske potrebe, o ostalom da ne govorim.

 6. boki kaže:

  Neki politicari fa se didvore biracima sve daju besplatno a opet to se placa od nivca naroda.Previse je obecavanja pomognite bolesnoj deci starim osobama invslidima a ne bogatim

 7. Petrija kaže:

  Godine Šapiću,
  nemojte da iritirati ostatak Srbije. Em nas hrane, em su im manja primanja. Verujem da želite da ostavite nešto lepo iza sebe, ali bolje razmislite gde je potrebniji novac. Dajete nam grantove za kupovinu stvari, a za zdravstvene preglede npr. mamografiju, skener i slično čekamo i po godinu i više dana iako su hitni slučajevi u pitanju. Dajte nam ono što nam pripada, doprinose plaćamo da možemo da se lečimo.

 8. Zivela Srbija kaže:

  Svaka cast, bravo za Beograd ! Da li je to posebna drzava ili bi sva deca u Srbiji trebala da imaju ista prava po tom pitanju ?

 9. Marina kaže:

  Super , svaka čast za besplatan vrtić i udžbenike, samo nije u redu da se to organizuje samo u Beogradu. Nije Bg država za sebe. Tek sad će se svi preseljavati u Bg i napuštati svoja rodna mesta. Treba podsticati manja mesta na ostanak a ne pretrpan Bg još naseljavati

 10. Kasandra kaže:

  A ostala deca ne idu u skole i vrtice?! Samo Beogradjani?

 11. Sladjana kaže:

  Srbija nije Beograd,ima dece koja ne zive u Beogradu. Sta je sa njima ! 🤔

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama