“Од 1. септембра могло би да буде угашено око 350 малих школа”

28 јула, 2022

Око 350 малих школа у Србији могло би да буде затворено уколико од 1. септембра Министарство просвете почне да примењује измењени члан Закона о основном образовању и васпитању, који предвиђа увођење комбиноване наставе од петог до осмог разреда, пишу Новости.

На тај начин постепено ће нестајати не само мале школе већ и места, пошто ће родитељи децу већ после првог циклуса образовања уписивати у осмолетке у већим градовима, сматра Јасна Јанковић из Уније просветних радника Србије.

Најугроженији су, према њеним сазнањима, ивањички и врањски крај, у којима се налази велики број оваквих образовних установа.

– Спајање одељења старијих разреда основне школе радило би се као код учитеља у сеоским школама, само што ће у овом случају, рецимо, наставник математике прву половину часа држати петацима, а другу ће се посветити седмацима – каже Јанковићева.

– Никоме није баш јасно како ће то да функционише, али надлежни су глуви за наша питања.

Она објашњава да је пропис у новембру без икакве јавне расправе и социјалног дијалога усвојен у Народној скупштини и да многе колеге нису свесне новонастале ситуације.

Комбиновањем одељења деца ће, тврде синдикалци, бити ускраћена за квалитетну наставу, а на овај начин послата им је и порука да је на селу немогуће образовати се квалитетно и да уједно ту нема ни будућности.

– У стручном упутству о формирању одељења и начину финансирања за школску 2022/23. прописује се да је комбиновано одељење састављено од ученика два разреда и може да има до 15 ђака, а оно од три или четири разреда до 10 ученика – тврди Јанковићева. –

Тражили смо да нам објасне како мисле да изведу овакво спајање, противно методичким и логичким правилима, али се Министарство просвете прави мртво и чека 1. септембар да каже како нема више времена да било шта исправи.

Проблем је још сложенији, каже, ако се има у виду да ученици старијих разреда у просеку имају 15 предмета, а сада ће их слушати на часовима од 22 минута.

Као и претходних година, директори школа шаљу предлоге за формирање одељења. У Министарству просвете објашњавају да је рок за то 8. август. Предлог се подноси школској управи и мора да садржи податке о броју ученика на нивоу разреда, као и преглед броја одељења и ђака у матичној школи и издвојеним одељењима.

Више на: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама