Од 15. августа подела таблета ђацима, познато и које бесплатне уџбенике добијају прваци и другаци

9 јула, 2021

Од нове школске године око 103.000 ђака са територије Београда биће обухваћено програмом бесплатних таблета и уџбеника, а подела ће највероватније кренути од 15. августа.

Foto: Canva

– Град Београд ће ова наставна средства обезбедити за све ученике који у државним школама похађају трећи, четврти, пети и шести разред, што је тачно 67.592 деце, а таблети ће бити подељени родитељима уз реверс на три године и то у школама и општинама. Очекује се да подела таблета буде између 15. августа и 1. септембра, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је рекао да су таблети осигурани па с те стране нема бриге за родитеље.

– Таблети ће бити осигурани, те уколико се оштети или буде украден, родитељи ће добијати замену. После три године таблети постају власништво родитеља. Сваки таблет ће имати картицу за бесплатан интернет. Уз сваки таблет ученици ће добити и бесплатне дигиталне уџбенике – истакао је Весић за ТВ Пинк.

Он је најавио да ће Град купити и 6.949 лаптопова за све наставнике и учитеље за поменуте разреде, такође са бесплатним дигиталним уџбеницима, а свака учионица имаће бесплатан вај-фај.

– Желим да деца Београда имају оно што немају деца Париза, Рима, Лондона и многих других европских градова. Треба да будемо храбри јер на овај начин улажемо у образовање деце и опремање наставника – рекао је Весић.

Са ових уређаја моћи ће да се “иде” само на образовне сајтове са “беле листе” које је одредило Министарство просвете. Кад је реч о деци првог и другог разреда, којих има око 34 хиљаде, Град ће купити по четири штампана уџбеника из српског, односно матерњег језика, математике, света око нас и изабраног страног језика. Вредност та четири уџбеника је око шест хиљада динара, нагласио је Весић, најављујући да ће тендер за то бити расписан наредних дана, те да ће новац бити уплаћен директно издавачима са којима ће се око детаља родитељи договарати.

Следеће године ће шестаци пренети свој таблет у седми разред, као и сви остали, а Град ће купити таблете само за децу која полазе у трећи разред, док ће ученици прва два разреда и даље добијати штампане уџбенике.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Од 15. августа подела таблета ђацима, познато и које бесплатне уџбенике добијају прваци и другаци

 1. Lena каже:

  Vidim da se ovde samo obrazuju deca iz Beograda, i samo se za njih ulaže. U redu je i treba tako, ali trebalo bi da se sagledaju i škole van Beograda, u ostalim delovima Srbije, gde deca još uvek nemaju pijaću vodu u školama i koriste peći od pre 60 godina za zagrevanje učionica. Mislim da su sva deca u celoj Srbiji ravnopravna i da bi sva deca trebalo da imaju iste uslove i iste mogućnosti za učenje. Ili se možda varam?

 2. Snežana каже:

  Super, ostatak Srbije neka koristi klinasto pismo..

 3. Vesna каже:

  Sramota!
  A drugi gradovi ,deca,nastavnici..

 4. Даница Петровић каже:

  А остала деца у Србији не постоје ? Срамота. Тотална дискриминација и још уз то скупљање политичких поена.

 5. Hm каже:

  Postoji razlog zasto deca Pariza, Londona i slicnih gradova najrazvijenih ne koriste (a ne “nemaju”) tehnologiju umesto olovke i papira. Ljudi cute i trpe.
  Ne cutim, iako mogu da ne razmisljam o tome, jer cu uvek navi nacina da se izborim za svoje dete. Samo me zanima sta Srbija postaje i hoce li je narod napokon pogledati dok jos uvek postoji………?
  Tuga.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама