Од 30 округа у Србији само у шест школе раде уобичајено

19 септембра, 2021

Од понедељка у 247 средњих школа одељења ће се делити у групе, часови похађати комбиновано један дан у клупама, други онлајн, а без непосредне наставе школоваће се средњошколци у 22 куће знања

Више од половине средњих школа у Србији, од укупно око 500 колико их има, од понедељка ће радити по атипичним моделима наставе које диктира епидемијска ситуација. У свим осмолеткама и средњим школама на Косову и Метохији образовање ће и даље функционисати искључиво на даљину. Осим тога, у 247 средњих школа широм Србије одељења ће се делити у групе, часови похађати комбиновано један дан у клупама, други онлајн, а без непосредне наставе школоваће се средњошколци у 22 куће знања.

Од 30 округа у Србији само у шест све основне и средње школе наставиће да раде регуларно. Од 174 локалне самоуправе, у 56 ће већ следеће недеље школски колективи иступити из оквира традиционалног рада због вируса корона. И то је по новоутврђеним, „релаксираним” правилима о броју заражених ђака којим је условљен прелазак с уобичајеног – зеленог, на комбиновани – жути, или у најлошијем случају онлајн режим рада. Иначе би, сасвим извесно, на епидемијској слици школске популације више доминирала црвена боја. До ове недеље важио је принцип да одељење с двоје оболелих ђака прелази на учење на даљину. Одлуком Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа поступак код појаве случајева инфекције код ученика у школама сада подразумева да се на онлајн учење прелази тек уколико је заражено троје међу 16 ученика истог одељења.

– У одељењу са до 16 ђака након појаве три оболела ученика налаже се прелазак на трећи (онлајн) модел рада у трајању од 10 дана само за то одељење. Одељења са 17 и више ученика, након појаве два случаја инфекције, деле се на две групе и настављају рад по другом (комбинованом) моделу наставе. На групе се потом примењује поступак за одељења са 16 и мање ђака, односно након појаве нова три оболела ученика у групи, прелазак на трећи модел у трајању од 10 дана се налаже само за ту групу – прецизирали су из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Појаснили су да ако су ученици инфицирани вирусом корона, родитељи обавештавају школу, а кад се у једном одељењу појаве два или више случајева оболевања, директор организује рад у школи према утврђеним инструкцијама.

– Уколико применом раније прописаних критеријума и даље постоје елементи за разматрање преласка на трећи модел наставе, целе смене или целе школе, директор, без одлагања, обавештава надлежну школску управу и територијално надлежни институт или завод за јавно здравље, који процењује ситуацију, утврђује епидемиолошке ризике и доноси коначну одлуку о којој обавештава школу. За одељења која тренутно због најмање два ученика похађају наставу на даљину, почевши од 20. септембра 2021. године, примењују се наведени критеријуми – инструкције су ресорног министарства.

Одлуком Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа комбинована настава ће се од понедељка примењивати у седмом и осмом разреду основних школа у девет општина. То су: Ариље, Књажевац, Коцељева, затим Богатић, Ваљево, Крагујевац и Топола – у којима ће и средњошколци ићи на комбиновану наставу; и Лајковац и Ивањица – где ће средње школе радити искључиво на даљину. По жутом моделу, дан у школи, дан онлајн на часовима од 45 минута по редовном распореду, образовање ће стицати и средњошколци у 45 локалних самоуправа. Међу њима је и Београд, са чак 82 средње школе.

Црвени модел, који подразумева образовање искључиво онлајн, спроводиће се у укупно осам локалних самоуправа, међу којима су и Бајина Башта, Ужице, Лебане, Љиг, Бела Паланка и Сремска Митровица.

У преосталим јединицама локалне самоуправе осмолетке и средње школе настављају рад у зеленој зони, која значи непосредну наставу.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Од 30 округа у Србији само у шест школе раде уобичајено"

  1. Nikola каже:

    Ma prave cirkus od škola, ovo gore nego prošle godine

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама