Od 30 okruga u Srbiji samo u šest škole rade uobičajeno

19 septembra, 2021

Od ponedeljka u 247 srednjih škola odeljenja će se deliti u grupe, časovi pohađati kombinovano jedan dan u klupama, drugi onlajn, a bez neposredne nastave školovaće se srednjoškolci u 22 kuće znanja

Više od polovine srednjih škola u Srbiji, od ukupno oko 500 koliko ih ima, od ponedeljka će raditi po atipičnim modelima nastave koje diktira epidemijska situacija. U svim osmoletkama i srednjim školama na Kosovu i Metohiji obrazovanje će i dalje funkcionisati isključivo na daljinu. Osim toga, u 247 srednjih škola širom Srbije odeljenja će se deliti u grupe, časovi pohađati kombinovano jedan dan u klupama, drugi onlajn, a bez neposredne nastave školovaće se srednjoškolci u 22 kuće znanja.

Od 30 okruga u Srbiji samo u šest sve osnovne i srednje škole nastaviće da rade regularno. Od 174 lokalne samouprave, u 56 će već sledeće nedelje školski kolektivi istupiti iz okvira tradicionalnog rada zbog virusa korona. I to je po novoutvrđenim, „relaksiranim” pravilima o broju zaraženih đaka kojim je uslovljen prelazak s uobičajenog – zelenog, na kombinovani – žuti, ili u najlošijem slučaju onlajn režim rada. Inače bi, sasvim izvesno, na epidemijskoj slici školske populacije više dominirala crvena boja. Do ove nedelje važio je princip da odeljenje s dvoje obolelih đaka prelazi na učenje na daljinu. Odlukom Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u školama sada podrazumeva da se na onlajn učenje prelazi tek ukoliko je zaraženo troje među 16 učenika istog odeljenja.

– U odeljenju sa do 16 đaka nakon pojave tri obolela učenika nalaže se prelazak na treći (onlajn) model rada u trajanju od 10 dana samo za to odeljenje. Odeljenja sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja infekcije, dele se na dve grupe i nastavljaju rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje đaka, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi, prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu – precizirali su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pojasnili su da ako su učenici inficirani virusom korona, roditelji obaveštavaju školu, a kad se u jednom odeljenju pojave dva ili više slučajeva obolevanja, direktor organizuje rad u školi prema utvrđenim instrukcijama.

– Ukoliko primenom ranije propisanih kriterijuma i dalje postoje elementi za razmatranje prelaska na treći model nastave, cele smene ili cele škole, direktor, bez odlaganja, obaveštava nadležnu školsku upravu i teritorijalno nadležni institut ili zavod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju, utvrđuje epidemiološke rizike i donosi konačnu odluku o kojoj obaveštava školu. Za odeljenja koja trenutno zbog najmanje dva učenika pohađaju nastavu na daljinu, počevši od 20. septembra 2021. godine, primenjuju se navedeni kriterijumi – instrukcije su resornog ministarstva.

Odlukom Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola kombinovana nastava će se od ponedeljka primenjivati u sedmom i osmom razredu osnovnih škola u devet opština. To su: Arilje, Knjaževac, Koceljeva, zatim Bogatić, Valjevo, Kragujevac i Topola – u kojima će i srednjoškolci ići na kombinovanu nastavu; i Lajkovac i Ivanjica – gde će srednje škole raditi isključivo na daljinu. Po žutom modelu, dan u školi, dan onlajn na časovima od 45 minuta po redovnom rasporedu, obrazovanje će sticati i srednjoškolci u 45 lokalnih samouprava. Među njima je i Beograd, sa čak 82 srednje škole.

Crveni model, koji podrazumeva obrazovanje isključivo onlajn, sprovodiće se u ukupno osam lokalnih samouprava, među kojima su i Bajina Bašta, Užice, Lebane, Ljig, Bela Palanka i Sremska Mitrovica.

U preostalim jedinicama lokalne samouprave osmoletke i srednje škole nastavljaju rad u zelenoj zoni, koja znači neposrednu nastavu.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Od 30 okruga u Srbiji samo u šest škole rade uobičajeno"

  1. Nikola kaže:

    Ma prave cirkus od škola, ovo gore nego prošle godine

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama