Од 6. октобра скраћени часови ако не буде постигнут договор с Владом

септембар 4, 2017

Уколико до 15. септембра не буде постигнут договор са Владом, Синдикат образовања Србије најавио је да ће од 6. октобра почети штрајк са скраћеним часовима на 30 минута, а тога дана планиран је и протест у Београду.

Председница Синдиката образовања Валентина Илић каже за Данас да је ову одлуку донео Републички одбор тог синдиката, те да ће се тек преговарати о заједничком наступу са Синдикатом радника у просвети Србије (СРПС) и Гранским синдикатом просветних радника Србије “Независност”. Она је подсетила да је СРПС већ донео одлуку о потпуној обустави рада и протесту када Скупштина Србије буде усвајала Закон о запосленима у јавним службама и најавила да ће их подржати чланови Синдиката образовања Србије.
Штрајк упозорења данас су организовали Синдикат образовања Србије и СРПС. Од 654 школе чланице Синдиката образовања, првог часа у преподвеној смени данас није било у 438 образовних установа.
Солидан одзив је забележен и у Војводини. Ранко Хрњаз, председник Независног синдиката просветних радника Војводне, који је члан СРПС-а, наводи за Данас да је преко 80 одсто школа из тог синдиката у Покрајини данас штрајковало. Збирне податке у СРПС-у нисмо успели да добијемо.
С друге стране, у Министарству просвете тврде да само у 114 школа није одржан први час, док су у 10 школа часови били скраћени на 30 минута. Према подацима школских управа прикупљених од директора школа, од 1.751 образовне установе настава се у преподневној смени нормално одвијала у 1.627 школа, кажу у Министарству.
Подсетимо, синдикати траже повећање плата у просвети изнад републичког просека и повлаћење Нацрта закона о запосленима у јавним службама, као и потписивање посебног колективног уговора за високо образовање. У Синдикату образовања Србије подсећају да би зараде у просвети требало повећати за 12 одсто да би достигли републички просек.
Извор: Данас
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама