Од алергија пати свако четврто дете у Србији

Полен брезе тренутно највише мучи алергичне особе, а ове недеље се очекују и повећане и концентрације полена јавора, граба, тополе и врбе

Сезона алергија је почела. Тренутно полен брезе највише мучи грађане Србије.
У ваздуху ће ове недеље бити повећане и концентрације полена јавора, граба, тополе и врбе – прогноза је Националне мреже за мониторинг полена у Агенцији за заштиту животне средине. У Србији се концентрације алергена прате на 26 мерних станица. Ове године мерење је започето 6. фебруара, а информације са станица за мониторинг значајне су да би осетљиве особе на време почеле са терапијом.
Проф. др Бранимир Несторовић, начелник Одељења за алергологију и пулмологију Универзитетске дечје клинике, наводи да свако четврто деце у Србији пати од алергија. Међу одраслим становништвом број алергичара је и већи. Многи и не потраже помоћ лекара, већ се сами боре како знају и умеју.
– Када се каже алергијска кијавица сви помисле само на цурење из носа, кијање, свраб, шиштање у плућима и отежано дисање. Заборавља се на велике психичке проблеме ових пацијената, који су напети, раздражљиви и имају поремећај концентрације – објаснио је др Несторовић.
Како каже овај пулмолог, велики проблем је и дуга сезона алергија – од фебруара до новембра. Алергичне особе лекове морају да узимају свакодневно, а када су концентрације полена високе лекари преписују и
пумпице за нос или астму.
Др Несторовић овим пацијентима саветује да редовно прате резултате мерење концентрације полена на сајту Агенцији за заштиту животне средине. Особама које тренутно немају тегобе, али одраније знају да ће их алергије намучити, препоручује да без одлагања започну са терапијом чим мерења покажу повећане концентрације полена на које су алергични.
Типични симптоми алергија су бистра секреција из носа, салве кијања, чак и по 10–20 пута у току дана, али и карактеристичан свраб слузнице носа и ждрела, понекад и гушобоља. Типичан је и конјунктивитис у виду водених очију, које траје дуже, а понекад се јави и оток очних капака.
– Не чекајте тегобе да бисте започели терапију, јер тада је обично већ прекасно. За мање тегобе довољно је пити антиалергијске лекове, који се плаћају. Само лекар може да препише лекове за компликованија стања, комбинована са астмом – каже др Несторовић, који жали што у Србији нема такозване имунотерапије, скупих и квалитетних, високо пречишћених имунолошких лекова за алергије. Додаје да препарати за алергију које производи Институт „Торлак” нису уопште намењени лечењу деце и нису довољно ефикасни и пречишћени.
Мирјана Митровић, руководилац групе за праћење државног мониторинга алергеног полена у Агенцији за заштиту животне средине, наводи да тренутно седам, осам алергена унакрсним реакцијама алергичним особама ствара тегобе. За сада, „кривац” је искључиво полен дрвећа, али када почне цветање трава, невоље ће бити и веће.
– Нема сваки полен исти алергени потенцијал, али бреза прави највише проблема. Тегобе алергичних особа почињу када се апаратима измери више од 30 поленових зрна у кубном метру ваздуха. У нашем календару на сајту знаком наранџасте и поготово црвене боје означени су дани када су концентрације полена изнад граничних вредности и када алергичне особе морају да буду додатно опрезне – објашњава Мирјана Митровић.
Она додаје да се у овом периоду бележи седам, осам поленових зрна у кубном метру ваздуха, али са првим сунчаним данима бреза и остало дрвеће ће интензивније цветати.
– Продужена зима кривац је тек за мале осцилације у календару цветања, мада, наравно, експлозије полена нас тек очекају са сунчаним и топлим данима.
Предах наступа једино када киша пада два или три дана заредом, при чему се не рачуна росна киша, већ само обилније падавине, које ће „опрати” ваздух од свих загађења и полена, Међутим, такви периоди предаха су током пролеће и лета кратки, јер се чашице и крунице сваке цветале биљке брзо суше и већ за неколико сати ваздух се поново испуни алергенима – каже Митровићева.
Крајем маја и почетком јуна полен дрвећа ће посустати, али га смењује полен трава, а затим и полен корова, па муке алергичара не престају. Савет особа које муче алергије јесте да се прозори затварају пред јутро, да носе тамне наочаре како би од полена заштитили очи, а препоручене су и капе и качкети, јер полен остаје у коси, да пресвлаче гардеробу чим уђу у затворени простор…
Извор: Политика