Од јесени без пенала за рану пензију?

Измене закона о ПИО треба да се у септембру нађу пред посланицима Народне скупштине. Предлог Самосталног синдиката је да се онима са 40 година стажа укине умањење када напуне 65 лета
Кaзнени поени за одлазак у превремену пензију биће укинути највероватније у септембру. Како сазнају “Новости”, тада би пред парламентом требало да се нађу измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању, међу којиме би била и ова одредба. После готово четири године, коначно би требало да престане кажњавање најстаријих суграђана који нису прославили 65. рођендан пре него што су напустили радно место.
Душко Вуковић, потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије, каже да су они као чланови Социјално-економског савета добили план рада Владе и Министарства рада, а самим тим су упознати и с прописима које они намеравају у наредном периоду да предложе Скупштини.
– Радна група формирана у време претходног министра за рад Александра Вулина се више не састаје, а нова још није формирана – каже Вуковић. – Очекујемо да ће се ускоро састати и да ће веома брзо бити разматрана и поменута измена закона. Целу процедуру смо већ једном прешли прошле године, од иницијативе, подршке СЕС-а, али и тадашњег премијера, а садашњег председника Александра Вучића.
У синдикату још немају никакав позитиван сигнал из Владе, али претпостављају да ће одржати реч дату пензионерима.
– Предлог самосталаца је да се пензионеру, када напуни 65, а отишао је у пензију са 62 године старости, укину пенали само ако је имао 40 година стажа. Неправедно је да онај ко је уплаћивао 40 година доприносе сада нема пуну пензију – каже наш саговорник.
Дуго чекање на измене закона у Министарству рада објашњавају чекањем последње ревизије аранжмана са ММФ, која је завршена. С друге стране, међутим, на овај начин држава месечно уштеди 1,7 милијарди динара, што је на годишњем нивоу прилично велики новац. Решења измена и допуна Закона о ПИО још нису конкретно дефинисана, али се очекује да једна измена готово сигурно буде укидање казнених поена.
Већина пензијских система у Европи такође познаје институцију казнених поена за превремени одлазак у пензију. Примера ради, у суседној Хрватској само је 19 одсто садашњих пензионера одрадило пуни радни стаж. Код њих постоје пенали за раније напуштање радног места, и на месечном нивоу они износе 0,1 одсто. Да подсетимо, српским пензионерима се за сваки месец који недостаје до 65. године одузима 0,34 процента од чека, што максимално може да буде и до 20,4 одсто.
ЧЕК 30.000, УМАЊЕЊЕ 102 ДИНАРА МЕСЕЧНО
Пензионер чији је чек 30.000 динара и који је у пензију отишао годину дана раније, односно са навршене 64 године, сваког месеца је “краћи” за 102 динара, односно годишње за 1.224 динара.

Ј. Ж. Скендерија
 
Извор: Новости