Од маја финансијско описмењавање у вртићима и основним школама

25 марта, 2018

Овим пројектом Министарство просвете жели да деца од малих ногу уче како да штеде и планирају кућни буџет

 

Финансијско описмењавање деце у вртићима и основним школама у Србији почеће од маја у 34 осмолетке и осам предшколских установа. Учење неће кренути у свим објектима одједном, већ постепено, како васпитачи, учитељи и наставници буду обучавани за ширење нове врсте писмености у домаћем образовном систему. Овај пилот-пројекат Министарства просвете, назван Фин-пис – „Укључивање финансијског описмењавања у систем образовања и васпитања Републике Србије”, обухватиће 1.260 васпитача, учитеља и наставника и 15.000 предшколаца и основаца. Обуке наставника кренуће по окончању пролећног распуста и спроводиће се директно у образовним установама, сем у четири школе и два вртића, где ће они бити обучени преко интернета, објашњава др Гордана Степић из Министарства просвете, иначе аутор овог пилот-пројекта.
Ђаци ће од септембра добити и радне свеске за нову врсту писмености, а биће штампани и приручници за учитеље и наставнике.
Оне области које неће моћи да се уклопе у наставу и предају у оквиру редовних школских предмета биће представљане ђацима на радионицама приређеним на часовима разредне наставе.
– Примере реализације тих радионица моћи ће да пронађу на сајту Фин-писа. Овим настојимо да код предшколаца и ђака развијемо такозвани пројектни приступ учењу. То значи да ће наставници за пример узети њихове проблеме из свакодневног живота који се тичу финансијске писмености и заједно их решавати у школи, али и у њиховом приватном окружењу, укључујући активирање родитеља и локалне заједнице. Садржаји који ће бити преношени деци исти су од вртића до четвртог разреда основних школа. Основно је да их у том периоду научимо да разликују жеље и потребе у реалном животу. Предшколци ће научити да не могу одмах да добију бицикл чим га угледају у продавници, већ ће им бити објашњено да за њега мора да се заради и уштеди новац, али да постоје трошкови, као што су комуналије и храна, који морају прво да се плате, па тек онда може да се штеди новац за тај бицикл, летовање, поклоне… Настојаћемо да их од малих ногу научимо како да штеде и планирају кућни буџет – истиче др Гордана Степић.
Она додаје да ће старији основци већ од петог разреда учити како да осмисле потрошачки корпу. То ће бити један од задатака на часовима математике. На часу ликовног ће креирати новчанице, док ће на информатици учити како да безбедно купују преко интернета. У нижим разредима осмолетки, у оквиру предмета Свет око нас, финансијска писменост биће им предочена кроз примере како треба да се се понашају у банци и ко се којим занимањима ту бави. Министарство је поводом спровођења овог пројекта средином прошле године спровело и електронско истраживање на узорку 1.014 запослених у основним школама. Резултати показују да запослени у осмолеткама имају позитиван став о могућностима укључивања финансијског описмењавања у образовни систем.
– Сагласни су да се финансијско описмењавање спроводи у оквиру редовних школских предмета, али и кроз кроз игру, радионице и реалне животне ситуације. Запослени у основним школама спремни су да се стручно усавршавају у овом домену и сматрају да им је то потребно јер нису довољно упознати са садржајима из финансијске писмености, немају материјале за рад и нису довољно обучени како да те садржаје укључе у наставу – објашњава Степићева.
Министарство просвете овај пројекат спроводи у сарадњи са Удружењем банака Србије и компанијом „Виза”.

Теме за предшколце и основце до четвртог разреда

1) потребе и жеље
2) новац
3) зарада
4) буџет
5) штедња

Теме од петог до осмог разреда

1) планирање и управљање финансијама
2) новац и трансакције
3) штедња и инвестиције
4) финансијски ризици
Извор: Министарство просвете

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Од маја финансијско описмењавање у вртићима и основним школама

  1. dragan каже:

    Da se od malena uce kako da prezive od plate u Srbiji!

  2. Milica каже:

    To da ne mogu odmah da dobiju što vide u prodavnici treba da ih nauče roditelji! Kao i kako da štede i šta prvo treba da se plati! To je je posao roditelja, a vaspitače, učitelje, nastavnike, profesore i razredne starešine pustite da rade svoj posao! Na časovima razredne nastave se govori o drugim stvarima, a ne nadoknađuje se ono što ne može da se postigne na redovnim časovima. Šta je sledeće što ćete da izmislite!? Nebi bilo loše i da tu devu naprave vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori… Čisto i da pomognu natalitet!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама