Od maja finansijsko opismenjavanje u vrtićima i osnovnim školama

25 marta, 2018

Ovim projektom Ministarstvo prosvete želi da deca od malih nogu uče kako da štede i planiraju kućni budžet

 

Finansijsko opismenjavanje dece u vrtićima i osnovnim školama u Srbiji počeće od maja u 34 osmoletke i osam predškolskih ustanova. Učenje neće krenuti u svim objektima odjednom, već postepeno, kako vaspitači, učitelji i nastavnici budu obučavani za širenje nove vrste pismenosti u domaćem obrazovnom sistemu. Ovaj pilot-projekat Ministarstva prosvete, nazvan Fin-pis – „Uključivanje finansijskog opismenjavanja u sistem obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije”, obuhvatiće 1.260 vaspitača, učitelja i nastavnika i 15.000 predškolaca i osnovaca. Obuke nastavnika krenuće po okončanju prolećnog raspusta i sprovodiće se direktno u obrazovnim ustanovama, sem u četiri škole i dva vrtića, gde će oni biti obučeni preko interneta, objašnjava dr Gordana Stepić iz Ministarstva prosvete, inače autor ovog pilot-projekta.
Đaci će od septembra dobiti i radne sveske za novu vrstu pismenosti, a biće štampani i priručnici za učitelje i nastavnike.
One oblasti koje neće moći da se uklope u nastavu i predaju u okviru redovnih školskih predmeta biće predstavljane đacima na radionicama priređenim na časovima razredne nastave.
– Primere realizacije tih radionica moći će da pronađu na sajtu Fin-pisa. Ovim nastojimo da kod predškolaca i đaka razvijemo takozvani projektni pristup učenju. To znači da će nastavnici za primer uzeti njihove probleme iz svakodnevnog života koji se tiču finansijske pismenosti i zajedno ih rešavati u školi, ali i u njihovom privatnom okruženju, uključujući aktiviranje roditelja i lokalne zajednice. Sadržaji koji će biti prenošeni deci isti su od vrtića do četvrtog razreda osnovnih škola. Osnovno je da ih u tom periodu naučimo da razlikuju želje i potrebe u realnom životu. Predškolci će naučiti da ne mogu odmah da dobiju bicikl čim ga ugledaju u prodavnici, već će im biti objašnjeno da za njega mora da se zaradi i uštedi novac, ali da postoje troškovi, kao što su komunalije i hrana, koji moraju prvo da se plate, pa tek onda može da se štedi novac za taj bicikl, letovanje, poklone… Nastojaćemo da ih od malih nogu naučimo kako da štede i planiraju kućni budžet – ističe dr Gordana Stepić.
Ona dodaje da će stariji osnovci već od petog razreda učiti kako da osmisle potrošački korpu. To će biti jedan od zadataka na časovima matematike. Na času likovnog će kreirati novčanice, dok će na informatici učiti kako da bezbedno kupuju preko interneta. U nižim razredima osmoletki, u okviru predmeta Svet oko nas, finansijska pismenost biće im predočena kroz primere kako treba da se se ponašaju u banci i ko se kojim zanimanjima tu bavi. Ministarstvo je povodom sprovođenja ovog projekta sredinom prošle godine sprovelo i elektronsko istraživanje na uzorku 1.014 zaposlenih u osnovnim školama. Rezultati pokazuju da zaposleni u osmoletkama imaju pozitivan stav o mogućnostima uključivanja finansijskog opismenjavanja u obrazovni sistem.
– Saglasni su da se finansijsko opismenjavanje sprovodi u okviru redovnih školskih predmeta, ali i kroz kroz igru, radionice i realne životne situacije. Zaposleni u osnovnim školama spremni su da se stručno usavršavaju u ovom domenu i smatraju da im je to potrebno jer nisu dovoljno upoznati sa sadržajima iz finansijske pismenosti, nemaju materijale za rad i nisu dovoljno obučeni kako da te sadržaje uključe u nastavu – objašnjava Stepićeva.
Ministarstvo prosvete ovaj projekat sprovodi u saradnji sa Udruženjem banaka Srbije i kompanijom „Viza”.

Teme za predškolce i osnovce do četvrtog razreda

1) potrebe i želje
2) novac
3) zarada
4) budžet
5) štednja

Teme od petog do osmog razreda

1) planiranje i upravljanje finansijama
2) novac i transakcije
3) štednja i investicije
4) finansijski rizici
Izvor: Ministarstvo prosvete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Od maja finansijsko opismenjavanje u vrtićima i osnovnim školama

  1. dragan kaže:

    Da se od malena uce kako da prezive od plate u Srbiji!

  2. Milica kaže:

    To da ne mogu odmah da dobiju što vide u prodavnici treba da ih nauče roditelji! Kao i kako da štede i šta prvo treba da se plati! To je je posao roditelja, a vaspitače, učitelje, nastavnike, profesore i razredne starešine pustite da rade svoj posao! Na časovima razredne nastave se govori o drugim stvarima, a ne nadoknađuje se ono što ne može da se postigne na redovnim časovima. Šta je sledeće što ćete da izmislite!? Nebi bilo loše i da tu devu naprave vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori… Čisto i da pomognu natalitet!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama