Од природе нема боље теретане: Шта је шумска медицина?

24 септембра, 2016

Од природе нема боље теретане: Шта је шумска медицина?
setnja-sumom-1024x682
Шумска медицина је нова грана у лечењу. Ради се о јапанској техници и лечењу “купањем у шумском ваздуху”.
Како потенцијале шума најбоље искористити за успостављање и очување психо-физичког благостања у Новом дану су говориле психотерапеуткиња Светлана Здравковић и докторка Горана Исаиловић, организаторка Симпозијума шумске медицине, који се одржава у резервату природе Обедска бара 24. и 25. маја.
Гордана Исаиловић каже да је 2009. године отворена прва школа шумске медицине, и то на Харварду.
Постоје медијатори и терапеути шумске медицине, који помажу да се повежемо с природом на прави начин, додаје она. Како је истакла, шумска медицина је намењена свима, одлична је за здравље, али и за тимбилдинг.
Један од главних представника Кинг ли из Токија је објавио пре неколико година рад у ком је навео да боравак од само два сата у шуми током две недеље удвостручује могућност да се боримо против малигних болести, каже Исаиловићева.
Шума не лечи, она је превентивна метода, метода алтернативне медицине која помаже у разним апсектима – код смањења крвног притиска, лечења депресије… “Низ болести можемо да рехабилитујемо боравком у шуми”, додаје она.
Званична медицина је још сумњичава према овој методи, каже Исаиловићева, и додаје да је њихова мисија да лекари преписују лечење у шуми.
Она је истакла лековито дејство фитонсида, ароматичних молекула које дрвеће производи, и који човековом организму доносе много бенефита.
Психотерапеуткиња Светлана Здравковић истакла је, у оквиру ове методе, и сањање отворених очију, које нам помаже да преко креативног играња дођемо у контакт са самим собом. А шума пружа такав амбијент да та методологија аналитичке психологије дође до изражаја и да човек успостави психофизички баланс, додаје она.
Шетња шумом је боља него она на покретној траци, и има позитивне ефекте везане за лучење хормона среће, наводи.
“А не кошта ништа, шума је најбоља теретана”, додаје Исаиловић.
Јако је важно да радимо на личном развоју, да се приближимо себи онаквима какви јесмо, каже Здравковић. Занемаривање природе се лоше одражава и на нашем унутрашњем плану, истиче она.
 
Извор: Freeimages.com/ Н1 Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама