Од септембра једносменска настава у ове 204 школе

21 августа, 2019

У 204 основне школе у Србији ученици ће од 2. септембра, када почиње школска година, наставу имати у једној смени. Ђаци ће у поподневним сатима имати слободне активности, а Министарство просвете осмислило је 50 активности на које ће ученици моћи да утроше поподне.

– Једносменска настава биће организована у 200 основних школа и укупно 300 објеката – потврђује, за “Новости”, министар просвете Младен Шарчевић. – Нови модел наставе биће организован у свим школама у којима постоје услови за то. Многе већ испуњавају услове, а у неким објектима у току су грађевински радови, како би простор био прилагођен новим потребама.

Деца ће после редовне наставе моћи да се посвете некој активности коју школа буде изабрала: радионице из програма “Школа без насиља”, превенција злоупотребе психоактивних супстанци, превенција зависности од видео-игара и интернета, радионице о репродуктивном здрављу…

Такође, биће организовани додатни часови обавезних наставних програма, допунска настава, припреме за такмичења, припрема за полагање завршног испита, школе цртања, страних језика, спорта, лепог писања и изражавања…

Јасмина Ђелић, начелница Одељења за координацију рада школских управа Министарства просвете, раније нам је рекла да ће са локалним самоуправама или са школом бити направљен договор да се деци обезбеди оброк, који ће бити бесплатан.

– У густо насељеним градовима, као што су Београд, Нови Сад или Нови Пазар, једносменска настава неће моћи да буде уведена са постојећим просторним капацитетима. Ту ћемо морати да правимо и потпуно нове објекте – најављује министар Шарчевић.

Аутори: Љ. Бегенишић-И. Мићевић

Више на: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама