Од септембра ступа на стагу нови план Министарства просвете – гашење појединих школа

мај 31, 2018

Поједине средње школе од јесени неће постојати. Неке мале биће угашене, а одељења припојена другим, већим школама. Од две школе правиће се једна – са једним директором, администрацијом и зградом.

Како “Новости” сазнају, у првој фази ове реформе, 38 средњих школа биће “упарено” и формирано 19 нових. То у пракси значи да ће у неком граду где постоје две школе са мало ђака у великим зградама, обе бити угашене и од њих формирано ново правно лице.
Александар Пајић, посебни саветник министра просвете, потврђује за “Новости” да је ово план са којим ће Министарство просвете током лета изаћи пред Владу. Она потом треба да усвоји акт о мрежи јавних средњих школа.
Наставници неће бити оштећени
– Наставници неће остати без фонда часова, ученици неће бити оштећени на било који начин. Намера је да се смање непотребни трошкови и да се администрација доведе на реалну меру – објашњава Пајић.
– Ученици који сада уписују средњу школу немају разлога за бригу, јер ће одељења објављена у конкурсу за упис остати и када се две школе споје у једно правно лице.
Оптимизација мреже школа почела је прошле године у Београду, а ове године, до септембра биће реорганизовано 38 средњих школа.
Њихов оснивач је Република Србија, па предлог мреже школа доноси Министарство просвете, док су основне школе у надлежности локалних самоуправа и њима је послат захтев да дају своје предлоге за рационалнизацију и оптимизацију школске мреже. У првом року, до 15. маја, малобројне су на захтев одговориле.
Пајић објашњава да им је крајњи рок остављен до марта наредне године. Тако би у другој фази требало да буде спојено 30 основних и средњих школа и формирано 15 мешовитих, у општинама и градовима широм Србије.
Велике школе, мало ученика
– Почетни кораци оптимизације односе се на средње школе које имају велике објекте, а мали број ученика. Планирано је припајање мање школе већој, стварање нове школе уз задржавање свих ученика, смерова или образовних профила, укрупњавање норме наставника уз што мање технолошких вишкова и усаглашавање простора школских објеката са реалним потребама – наводи се у конкурсу за упис у средње школе.
Очекује се да неке школе буду брзо трансформисане и већ од почетка нове школске године да почну да раде по плану нове организације.
Циљ – уштеде
У Министарству просвете објашњавају да је циљ оптимизације мреже школа побољшање ефикасности, стварање бољих услова за ефикасније и квалитетније образовање, али и уштеде.
У обзир су узети реални подаци са терена, као што су број ученика и површине школских објеката. Полазни документ за израду мреже школа израдила је Светска банка, која је пред државу и поставила услов да се уреди школски систем у коме је сваке године све мање деце, а број запослених и трошкови се не смањују.
Мешовите школе план је да се за школску 2019/2020. 30 основних и средњих школа споји, по две, у 15 мешовитих школа.
Александар Пајић објашњава да закон предвиђа овакву могућност, и то ће бити нови вид организације, какав тренутно не постоји у пракси.
Извор:   Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


14 коментара на "Од септембра ступа на стагу нови план Министарства просвете – гашење појединих школа

 1. Vera каже:

  U selima Vojvodine u korovu stoje propale fabrike i mnoge firme.Kada skolska zgrada bude u korovu zbog umrezavanja skola,bice to jeziv prizor i sela ce se gasiti.Ne znam kojim imenom da nazovem takav cin.Mozda je ovom narodu sudjeno da nestane.

  1. Branka каже:

   Slažem se.

 2. Pp mama каже:

  Pametnije vam je da donesete zakon da direktori ne mogu vladati i posle cetvrog mandata.Zaseli i prave atmosferu da jos vladaju a nikog nije briga kakvo je pravo stanje u kolektivu.

 3. Nikola Pešić каже:

  Sramota šta se radi. Gde će 30 sekretara i šefova računovodstva, pedagoda, psihologa? Na ulicu? Pa i mi imamo decu koju hranimo i mi imamo kredite koje plaćamo. Rasporedite nas bar po opštinskim upravama gde još uvek ima radnika na odredjeno vreme. Ako nas ostavite na ulici ko zna šta može da se desi. Zašto nas niko ne sagleda već ispadamo kao otpad a toliko godina živimo i radimo i za raspuste i praznike za nas ne postoje raspusti kao za nastavnike. Svoj dinar pošteno zaradjujemo da bi nas sad neko tamo tek tako bacio na ulicu. Sramota ako ovo sindikati dozvole. Velika sramota.

  1. Vera каже:

   Da.Sramota da pravnici sa privatnim fakultetom ostanu u skoli bez posla.Takodje i sefovi racunovodstva sa fakultetom koji nema dodirnih tacaka sa racunovodstvom(ali sef ima sa ljudima iz lokalne vlasti) da ostane u skoli bez posla.U skoli samo prosvetari mogu ostati bez posla.Gresim?

  2. Jole каже:

   Nadji drugi posao kao i mi ostali koji smo dobili otkaz u privatnoj firmi i takve kao ti to nikada nije zanimalo. Put pod noge pa traži posao, nema više samoupravljanja.

 4. Božović Vladan каже:

  Umesto gašenje škola treba ugasiti ministarstvo prosvete sa sve Šarčevićem, i ugasiti zavod za, (umeću od smeha) vrednovanje kvaliteta obrazovanja, a i sve ostale prosvetne zavode, a pogotovo onu smejuriju nacionalni prosvetni savet, jel su združenim snagama upropastili obrazovanje u Srbiji. Da niko od njih ne postoji, i škole ostanu kao samostalne i nezavisne ustanove, obrazovanje dece u Srbiji, bilo bi milion puta bolje.

  1. tina каже:

   Da,ugasite ministarstvo prosvete,nanosi nesagledivu stetu prosveti,ubedljivo najgori ministar prosvete do sada,bez ikakvog postovanja prema zaposlenima u svom resoru.To drugi ministri ne rade,kakvi god da su.

  2. B каже:

   Ovaj komentar je, na žalost, potpuno na mestu. Kažem na žalost jer nije dobro za jednu državu kada je stanje takvo. Ovde, birokratija sebe hrani glođući obrazovni sistem, kontinuirano i temeljno, do kosti. Ne znam samo šta će jesti kada pojede sistem?

  3. Zorana каже:

   Bravo za komentar! Ponekad mi se čini da u tim foteljama sedi polupismen svet.A možda mi se i ne čini?

 5. Marija каже:

  Evo, i naša škola je došla na red.U Subotici gase OŠ ” Miloš Crnjanski” zbog te famozne racionalizacije. Škola nije mala, nema malo đaka,zvaničnog saopštenja nema….U ponedeljak od 17časova (03.06.),najavili su roditelji protestno okupljanje u dvorištu škole. Pozivam vas da nam se pridružite.

 6. Pp mama каже:

  Zanima me sta ce uraditi ministar ako je direktor tata a sin blagajnik?Ko gde ide?Ili ce ostati i dalje da vladaju skolom?

 7. Pp mama каже:

  Bas se pitam gde ce ko.Tata direktor zaposlio sina za blagajnika i tako to godinama fukcionise.On pise naloge a ovaj potpisuje i svi cute.Ministre probudi se!

 8. Zorana каже:

  Taj Pajić mora da je neki mnogo pametan kad je počeo da gasi škole. Pitam se samo gde je kupio diplomu, ako je uopšte ima.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама