Od septembra stupa na stagu novi plan Ministarstva prosvete – gašenje pojedinih škola

maj 31, 2018

Pojedine srednje škole od jeseni neće postojati. Neke male biće ugašene, a odeljenja pripojena drugim, većim školama. Od dve škole praviće se jedna – sa jednim direktorom, administracijom i zgradom.

Kako “Novosti” saznaju, u prvoj fazi ove reforme, 38 srednjih škola biće “upareno” i formirano 19 novih. To u praksi znači da će u nekom gradu gde postoje dve škole sa malo đaka u velikim zgradama, obe biti ugašene i od njih formirano novo pravno lice.
Aleksandar Pajić, posebni savetnik ministra prosvete, potvrđuje za “Novosti” da je ovo plan sa kojim će Ministarstvo prosvete tokom leta izaći pred Vladu. Ona potom treba da usvoji akt o mreži javnih srednjih škola.
Nastavnici neće biti oštećeni
– Nastavnici neće ostati bez fonda časova, učenici neće biti oštećeni na bilo koji način. Namera je da se smanje nepotrebni troškovi i da se administracija dovede na realnu meru – objašnjava Pajić.
– Učenici koji sada upisuju srednju školu nemaju razloga za brigu, jer će odeljenja objavljena u konkursu za upis ostati i kada se dve škole spoje u jedno pravno lice.
Optimizacija mreže škola počela je prošle godine u Beogradu, a ove godine, do septembra biće reorganizovano 38 srednjih škola.
Njihov osnivač je Republika Srbija, pa predlog mreže škola donosi Ministarstvo prosvete, dok su osnovne škole u nadležnosti lokalnih samouprava i njima je poslat zahtev da daju svoje predloge za racionalnizaciju i optimizaciju školske mreže. U prvom roku, do 15. maja, malobrojne su na zahtev odgovorile.
Pajić objašnjava da im je krajnji rok ostavljen do marta naredne godine. Tako bi u drugoj fazi trebalo da bude spojeno 30 osnovnih i srednjih škola i formirano 15 mešovitih, u opštinama i gradovima širom Srbije.
Velike škole, malo učenika
– Početni koraci optimizacije odnose se na srednje škole koje imaju velike objekte, a mali broj učenika. Planirano je pripajanje manje škole većoj, stvaranje nove škole uz zadržavanje svih učenika, smerova ili obrazovnih profila, ukrupnjavanje norme nastavnika uz što manje tehnoloških viškova i usaglašavanje prostora školskih objekata sa realnim potrebama – navodi se u konkursu za upis u srednje škole.
Očekuje se da neke škole budu brzo transformisane i već od početka nove školske godine da počnu da rade po planu nove organizacije.
Cilj – uštede
U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je cilj optimizacije mreže škola poboljšanje efikasnosti, stvaranje boljih uslova za efikasnije i kvalitetnije obrazovanje, ali i uštede.
U obzir su uzeti realni podaci sa terena, kao što su broj učenika i površine školskih objekata. Polazni dokument za izradu mreže škola izradila je Svetska banka, koja je pred državu i postavila uslov da se uredi školski sistem u kome je svake godine sve manje dece, a broj zaposlenih i troškovi se ne smanjuju.
Mešovite škole plan je da se za školsku 2019/2020. 30 osnovnih i srednjih škola spoji, po dve, u 15 mešovitih škola.
Aleksandar Pajić objašnjava da zakon predviđa ovakvu mogućnost, i to će biti novi vid organizacije, kakav trenutno ne postoji u praksi.
Izvor:   Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


14 komentara na "Od septembra stupa na stagu novi plan Ministarstva prosvete – gašenje pojedinih škola

 1. Vera kaže:

  U selima Vojvodine u korovu stoje propale fabrike i mnoge firme.Kada skolska zgrada bude u korovu zbog umrezavanja skola,bice to jeziv prizor i sela ce se gasiti.Ne znam kojim imenom da nazovem takav cin.Mozda je ovom narodu sudjeno da nestane.

  1. Branka kaže:

   Slažem se.

 2. Pp mama kaže:

  Pametnije vam je da donesete zakon da direktori ne mogu vladati i posle cetvrog mandata.Zaseli i prave atmosferu da jos vladaju a nikog nije briga kakvo je pravo stanje u kolektivu.

 3. Nikola Pešić kaže:

  Sramota šta se radi. Gde će 30 sekretara i šefova računovodstva, pedagoda, psihologa? Na ulicu? Pa i mi imamo decu koju hranimo i mi imamo kredite koje plaćamo. Rasporedite nas bar po opštinskim upravama gde još uvek ima radnika na odredjeno vreme. Ako nas ostavite na ulici ko zna šta može da se desi. Zašto nas niko ne sagleda već ispadamo kao otpad a toliko godina živimo i radimo i za raspuste i praznike za nas ne postoje raspusti kao za nastavnike. Svoj dinar pošteno zaradjujemo da bi nas sad neko tamo tek tako bacio na ulicu. Sramota ako ovo sindikati dozvole. Velika sramota.

  1. Vera kaže:

   Da.Sramota da pravnici sa privatnim fakultetom ostanu u skoli bez posla.Takodje i sefovi racunovodstva sa fakultetom koji nema dodirnih tacaka sa racunovodstvom(ali sef ima sa ljudima iz lokalne vlasti) da ostane u skoli bez posla.U skoli samo prosvetari mogu ostati bez posla.Gresim?

  2. Jole kaže:

   Nadji drugi posao kao i mi ostali koji smo dobili otkaz u privatnoj firmi i takve kao ti to nikada nije zanimalo. Put pod noge pa traži posao, nema više samoupravljanja.

 4. Božović Vladan kaže:

  Umesto gašenje škola treba ugasiti ministarstvo prosvete sa sve Šarčevićem, i ugasiti zavod za, (umeću od smeha) vrednovanje kvaliteta obrazovanja, a i sve ostale prosvetne zavode, a pogotovo onu smejuriju nacionalni prosvetni savet, jel su združenim snagama upropastili obrazovanje u Srbiji. Da niko od njih ne postoji, i škole ostanu kao samostalne i nezavisne ustanove, obrazovanje dece u Srbiji, bilo bi milion puta bolje.

  1. tina kaže:

   Da,ugasite ministarstvo prosvete,nanosi nesagledivu stetu prosveti,ubedljivo najgori ministar prosvete do sada,bez ikakvog postovanja prema zaposlenima u svom resoru.To drugi ministri ne rade,kakvi god da su.

  2. B kaže:

   Ovaj komentar je, na žalost, potpuno na mestu. Kažem na žalost jer nije dobro za jednu državu kada je stanje takvo. Ovde, birokratija sebe hrani glođući obrazovni sistem, kontinuirano i temeljno, do kosti. Ne znam samo šta će jesti kada pojede sistem?

  3. Zorana kaže:

   Bravo za komentar! Ponekad mi se čini da u tim foteljama sedi polupismen svet.A možda mi se i ne čini?

 5. Marija kaže:

  Evo, i naša škola je došla na red.U Subotici gase OŠ ” Miloš Crnjanski” zbog te famozne racionalizacije. Škola nije mala, nema malo đaka,zvaničnog saopštenja nema….U ponedeljak od 17časova (03.06.),najavili su roditelji protestno okupljanje u dvorištu škole. Pozivam vas da nam se pridružite.

 6. Pp mama kaže:

  Zanima me sta ce uraditi ministar ako je direktor tata a sin blagajnik?Ko gde ide?Ili ce ostati i dalje da vladaju skolom?

 7. Pp mama kaže:

  Bas se pitam gde ce ko.Tata direktor zaposlio sina za blagajnika i tako to godinama fukcionise.On pise naloge a ovaj potpisuje i svi cute.Ministre probudi se!

 8. Zorana kaže:

  Taj Pajić mora da je neki mnogo pametan kad je počeo da gasi škole. Pitam se samo gde je kupio diplomu, ako je uopšte ima.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama