Од септембра у школама нови факултативни предмет за ученике четвртог и шестог разреда

Потпредседник владе Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић потписао је у Основној школи „Вук Караџић“ у Београду протокол о сарадњи на програму „Основи безбедности деце“ са министром просвете Младеном Шарчевићем, захваљујући чему ће од септембра бити уведен нови факултативни предмет у основне школе, саопштено је из МУП-а Србије.

Захваљујући иницијативи министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, ученици четвртог и шестог разреда ће, од следеће школске године, имати и предмет о безбедности деце, а чији је примарни циљ превенција. Ученици ће једном месечно имати предавања на различите теме о безбедности у саобраћају, штетном утицају дроге и алкохола, опасностима које их вребају на интернету и друштвеним мрежама. Теме разговора са децом четвртог и шестог разреда биће и насиље како негативна друштвена појава, затим превенција и заштита деце од трговине људима, као и шта је неопходно предузети у заштити од пожара и природних непогода.
Министар Стефановић је истакао да је жеља да се малишани такође боље упознају са основама безбедности у саобраћају. Он је рекао да ће МУП у овом програму учествовати са великим бројем предавача који ће долазити у школе.
„Биће укључени и пензионисани припадници полиције који су огромним искуством у претходном периоду помогли да изградимо систем безбедности, али и који могу да нам допринесу да у наредним годинама градимо још сигурнији и бољи систем“, објаснио је Стефановић.
Министар полиције је малишанима у ОШ „Вук Караџић“ представио полицајце из различитих јединица МУП-а и појаснио им које униформе су специфичне за сваку од њих како би их деца боље упознала.
„Полиција је увек ту због ваше заштите. Када имате проблем треба да се обратите полицајцу и да му тражите да вам помогне. Почињемо једну нову етапу и ваша полиција служи да заштити вашу безбедност и безбедност сваког грађанина наше земље. Наставићемо да радимо тимски, баш као што радимо данас“, поручио је министар Стефановић.
Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да му је веома драго што два министарства настављају добру сарадњу која је започета у септембру, када су он и министар Стефановић обилазили школе и трудили се да развију што више безбедносних мера.
„Доста смо радили на питању камера, као и праћења неких безбедносних процеса у школама. Ово је корак више. Радимо на едукацији и предавањима која су јако драгоцена прво деци, затим и родитељима и наставницима. Пуно је безбедносних ризика и на интернету и на путу од куће од школе. Зато је ту Министарство унутрашњих послова и њима бескрајно хвала, на досадашњем труду и на оваквим, дугорочним акцијама, које уз присуство школских полицајаца чине безбедност у школама бољом и квалитетнијом“ нагласио је Шарчевић.
Он је додао и да је потребно да се позабавимо вршњачким насиљем и Министарство просвете ће се трудити да ојача школске тимове, психологе и педагоге, у сарадњи са центрима за социјални рад и школским полицајцима.

 
Извор: Политика