Од септембра за ученике осмих разреда два нова ОБАВЕЗНА ПРЕДМЕТА

Ученици који у осми разред полазе у септембру следеће године добиће два нова обавезна предмета који ће заменити досадашњи – техничко и информатичко образовање.

Будући осмаци ће уместо техничког и информатичког образовања имати предмете техника и технологија и информатика и рачунарство. Поред тих предмета, и настава физичког васпитања биће им допуњена здравственим васпитањем.

У склопу предмета техника и технологија ђаци ће изучавати животно и радно окружење (као што су електротехника, електричне инсталације, штедња енергије, како се примењују и како раде електрични апарати…), саобраћај и основе телекомуникација, техничку и дигиталну писменост (основе информационо-комуникационих уређаја, израда електромеханичких модела…), ресурсе и производњу (електроенергетске системе, производњу и пренос струје, обновљиве изворе енергије, кућне електроинсталације…), те конструкторско моделовање електричних машина, робота…

Дигитално окружење

У оквиру предмета информатика и рачунарство учиће рад са табеларним прорачунима, примену формула у статистици, израду графикона, рад у “клауду”, заштиту личних података, шта су „опен соурце“ подаци. Изучаваће и програмске језике (Јупyтер, Оцтаве…), анализе и графичко приказивање низова података.

Поред тога, у школском програму је и креирање онлајн упитника, програмирање уређаја, израде пројектних задатака, рад са „опен соурце“ подацима… Кроз овај предмет, радиће се и задаци који су у вези са другим предметима, како би ђаци лакше могли да схвате широку примену информатике.

Како наводе у Министарству просвете, циљ предмета техника и технологија је да ђаци развију техничко-технолошку писменост, изграде одговоран однос према раду и производњи, животном и радном окружењу, али и коришћењу техничких и технолошких ресурса, те стекну увид у сопствена професионална интересовања.

– Циљ учења информатике и рачунарства је оспособљавање ђака за управљање информацијама, безбедну комуникацију у дигиталном окружењу, креирање дигиталних садржаја и рачунарских програма за решавање различитих проблема у друштву које се брзо мења због развоја дигиталних технологија – наводе у Министарству.

Лакши рад са ђацима

Наставници кажу да ће им бити олакшан рад са децом, јер се ради о ђацима који су први имали информатику као обавезан предмет.

– Све те измене и реформе почеле су када је у септембру 2017. пети разред добио информатику као обавезан предмет, која је до тада била изборни. Бројне радне групе које су радиле на истраживању дошле су до закључка да докле год је информатика изборни предмет, знање ученика из ове области ће остати изутетно слабо. Ученици су бирали радије домаћинство или неке друге изборне предмете него информатику. Како им просек није зависио од ове оцене, и како се настава одржавала у виду пречаса или допунског часа, много њих је изостајало са наставе. Самим тим изостајало је и информатичко знање какво треба да имају данас ученици основних школа. Уз ове измене је много боље у нижим разредима него што је било, а тако ће од сада бити и са осмацима – каже за “Блиц” наставник предмета техничко и информатичко образовање Добривоје Марјановић.

Он додаје да ће се уз нове предмете изучавати много тога што није пре и указаје на садашњи бољитак у информатичком знању, јер „док су ученици пре учили шта су просте компоненте рачунара, сада се уводе у свет програмирања“.

– У склопу предмета инфорамтика и рачунарство ђаци ће се сада учити основама програмирања, заштити личних података, програмским језицима, онлајн упитницима… Предмет техника и технологија ће их увести у свет електротехнике, основе телекомуникација, саобраћаја и електроенергетских система – истиче наставник Марјановић.

Деца су ове измене одушевљено дочекала, према речима наставнице Марине Луковић из осмолетке у Београду „Свети Сава“, све ове измене деци су блиске, јер су они окружени дигиталним уређајима.

– Самим тим они и у пети разред долазе са озбиљним предзнањем. Деца ово воле и њима је много ближа пројектна настава и информатика, него старовремени принцип предавања. Они након оваквог начина наставе лакше закораче у електротехничке или школе са ИТ одељењима – каже она.

Шта ће учити из здравственог

Осмаци ће од следеће године добити и наставу из здравствене културе, уз наставу физичког. Програмом је, поред атлетике, гимнастике и спортова, уведено и учење о превенцији насиља у спорту, решавање конфликата, значај и улога физичког вежбања за професионална занимања у спорту, образовању, војсци…

Такође, ђаци ће учити како вежбе утичу на организам, какав је значај правилне исхране, колико су штетни енергетски напици, дуван и алкохол, као и да укажу прву помоћ.

Лена Сладојевић

Извор: Блиц