– Шокирана сам – не крије огорчење В. Ј. – Као родитељ, мислим да нико други, па ни учитељица, нема право да има увид у здравствено стање мог детета. О томе можемо само супруг и ја да причамо са лекаром. Нисам вакцинисала дете, али не зато што сам против, већ је такав био сплет околности. Друго дете је примило све вакцине. Зашто мене нико није позвао или послао писмо из дома здравља, него су обавестили учитељицу и преко ње заказали вакцинацију?
Како сазнајемо, о овој теми се расправљало на саветима са родитељима, а заједнички закључак је да се информације о здрављу деце могу давати само родитељима. Револтирани су и учитељи, професори, директори школа, али кажу да су “толико понижени и омаловажени, да више немају снаге да се противе, нити знају коме да се обрате. Јер, увек су они криви”. Ипак, немају намеру да ишта раде без знања породице.
Према новим законским прописима обавеза педијатара је да пријаве да дете није вакцинисано. Има случајева када је то из оправданих разлога, али лекар детета то треба писмено да образложи.
Извор: Новости