“Од увођења завршног испита, резултати пробног теста никад нису објављивани”

11 јуна, 2020

У Републици Србији 2. јуна реализован је пробни завршни испит полагањем теста из математике. Ученицима су дан раније предати тест из српског/матерњег језика и комбиновани тест који су радили код куће у циљу самопроцене знања.

Како стоји у данашњем саопштењу објављеном на сајту Министарства просвете, тест из математике је рађен у школама како би се ученици упознали са процесом, начином попуњавања тестова и другим неопходним детаљима за успешну реализацију завршног испита, који ће бити одржан од 17. до 19. јуна 2020.године.

Из Министарства истичу да је главна сврха пробног завршног испита самопроцена знања ученика у односу на очекиване исходе учења на крају основне школе, те да су упутства за оцењивање сва три теста одмах након пробног завршног испита достављена и наставницима и ученицима.

Даље у саопштењу наводи се да, у периоду припреме за завршни испит, од 3. до 16. јуна 2020. године, ученици и наставници раде анализе на нивоу појединачних задатака из тестова, на основу којих ученици коригују знање или се упућују на додатно учење.

“Имајући у виду објашњењу сврху пробног завршног испита, наглашавамо да од када је уведен завршни испит у основно образовање и васпитање, од 2010/2011. године, никада нису објављивани резултати пробног завршног испита.”

Будући да је ове године по први пут део завршног испита дигитализован (прегледање и достављање резултата), тест из математике са пробног завршног испита искоришћен је и да се провери квалитет и брзина дела процеса који је дигитализован. Овај поступак, свакако не искључује додатну дубинску анализу резултата, коју су током припремне наставе спровели ученици и наставници у школама за друга два теста.

Иначе, Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је и анализу сва три теста са пробног завршног испита путем канала РТС 3, у понедељак 8. јуна 2020. године, чиме је пружена додатна подршка ученицима и наставницима, стоји у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама