“Od uvođenja završnog ispita, rezultati probnog testa nikad nisu objavljivani”

11 juna, 2020

U Republici Srbiji 2. juna realizovan je probni završni ispit polaganjem testa iz matematike. Učenicima su dan ranije predati test iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test koji su radili kod kuće u cilju samoprocene znanja.

Kako stoji u današnjem saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva prosvete, test iz matematike je rađen u školama kako bi se učenici upoznali sa procesom, načinom popunjavanja testova i drugim neophodnim detaljima za uspešnu realizaciju završnog ispita, koji će biti održan od 17. do 19. juna 2020.godine.

Iz Ministarstva ističu da je glavna svrha probnog završnog ispita samoprocena znanja učenika u odnosu na očekivane ishode učenja na kraju osnovne škole, te da su uputstva za ocenjivanje sva tri testa odmah nakon probnog završnog ispita dostavljena i nastavnicima i učenicima.

Dalje u saopštenju navodi se da, u periodu pripreme za završni ispit, od 3. do 16. juna 2020. godine, učenici i nastavnici rade analize na nivou pojedinačnih zadataka iz testova, na osnovu kojih učenici koriguju znanje ili se upućuju na dodatno učenje.

“Imajući u vidu objašnjenju svrhu probnog završnog ispita, naglašavamo da od kada je uveden završni ispit u osnovno obrazovanje i vaspitanje, od 2010/2011. godine, nikada nisu objavljivani rezultati probnog završnog ispita.”

Budući da je ove godine po prvi put deo završnog ispita digitalizovan (pregledanje i dostavljanje rezultata), test iz matematike sa probnog završnog ispita iskorišćen je i da se proveri kvalitet i brzina dela procesa koji je digitalizovan. Ovaj postupak, svakako ne isključuje dodatnu dubinsku analizu rezultata, koju su tokom pripremne nastave sproveli učenici i nastavnici u školama za druga dva testa.

Inače, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo je i analizu sva tri testa sa probnog završnog ispita putem kanala RTS 3, u ponedeljak 8. juna 2020. godine, čime je pružena dodatna podrška učenicima i nastavnicima, stoji u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama