Од Васкрса почиње нови систем онлајн наставе

8 априла, 2020

Онлајн настава ускоро ће добити другачији изглед, јер ће наставници снимати часове у свом дому. Снимање пробних материјала и уходавање на нови, безбеднији режим, али и виши ниво онлајна, већ је почело.

Нова настава кренуће највероватније од Васкрса, а до тада ће по предвиђеној шеми бити емитовани часови који су снимљени раније. Министар просвете Младен Шарчевић каже за Блиц да се унапред рачунало на критичну пету и шесту недељу, период у који Србија улази, тако да је све припремљено.

Он за наш лист открива како ће изгледати нови модел онлајн наставе.

– Набављен је нови софтвер и опрема који ће омогућити да наставно особље више не иде у школу како би се, као до сада, снимала настава. Тиме ће сви бити мање изложени ризику од корона вируса. Дакле, наставници ће часове снимати у својој кући, а остатак процедуре, монтажа и емитовање иду као и до сада преко РТС – каже министар Шарчевић.

Уместо школске табле, коју су до сада виђали током часова, ђаци ће имати презентацију коју су наставници припремили за тај час. Уз глас професора, највероватније у углу екрана због боље интеракције биће предавач.

– Оваква настава која је још једна подигнута лествица навише када је реч о онлајн настави могућа је захваљујући донацији Уницефа. Добили смо упит 25. марта од Уницефа, са којима одлично сарађујемо, да ли је потребна помоћ када је реч о деци. Моји сарадници су дали предлог да узмемо софтвер и 40 лиценци. Већ смо кренули ка бољем моделу, који је и мање ризичан за предаваче – истиче министар.Како каже, већ су направљене демо верзије овакве онлајн наставе, које су компатибилне са оним што ради РТС на коме ће ти часови бити и убудуће преношени.

Министарство има 70 лаптопова који су дар америчке владе, а на 40 су већ инсталирани нови софтвери.

– Показало се да смо за буквално неколико дана поставили онлајн наставу, и овакав начин предавања ћемо наставити и када прође епидемија за болесну децу, спортисте, ђаке који живе далеко од школе – каже министар.

Саша Стојановић, ИТ стручњак из Министарства просвете каже за “Блиц” да је од почетка избијања епидемије планиран и режим рада и наставника од куће.

– Тренутно смо у процесу инсталације. Све што наставник приказује на свом екрану, пише мишом… биће и на ТВ екрану деце. Ово јесте заиста нови виши ниво онлајн наставе – каже Стојановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама