Od Vaskrsa počinje novi sistem onlajn nastave

8 aprila, 2020

Onlajn nastava uskoro će dobiti drugačiji izgled, jer će nastavnici snimati časove u svom domu. Snimanje probnih materijala i uhodavanje na novi, bezbedniji režim, ali i viši nivo onlajna, već je počelo.

Nova nastava krenuće najverovatnije od Vaskrsa, a do tada će po predviđenoj šemi biti emitovani časovi koji su snimljeni ranije. Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Blic da se unapred računalo na kritičnu petu i šestu nedelju, period u koji Srbija ulazi, tako da je sve pripremljeno.

On za naš list otkriva kako će izgledati novi model onlajn nastave.

– Nabavljen je novi softver i oprema koji će omogućiti da nastavno osoblje više ne ide u školu kako bi se, kao do sada, snimala nastava. Time će svi biti manje izloženi riziku od korona virusa. Dakle, nastavnici će časove snimati u svojoj kući, a ostatak procedure, montaža i emitovanje idu kao i do sada preko RTS – kaže ministar Šarčević.

Umesto školske table, koju su do sada viđali tokom časova, đaci će imati prezentaciju koju su nastavnici pripremili za taj čas. Uz glas profesora, najverovatnije u uglu ekrana zbog bolje interakcije biće predavač.

– Ovakva nastava koja je još jedna podignuta lestvica naviše kada je reč o onlajn nastavi moguća je zahvaljujući donaciji Unicefa. Dobili smo upit 25. marta od Unicefa, sa kojima odlično sarađujemo, da li je potrebna pomoć kada je reč o deci. Moji saradnici su dali predlog da uzmemo softver i 40 licenci. Već smo krenuli ka boljem modelu, koji je i manje rizičan za predavače – ističe ministar.Kako kaže, već su napravljene demo verzije ovakve onlajn nastave, koje su kompatibilne sa onim što radi RTS na kome će ti časovi biti i ubuduće prenošeni.

Ministarstvo ima 70 laptopova koji su dar američke vlade, a na 40 su već instalirani novi softveri.

– Pokazalo se da smo za bukvalno nekoliko dana postavili onlajn nastavu, i ovakav način predavanja ćemo nastaviti i kada prođe epidemija za bolesnu decu, sportiste, đake koji žive daleko od škole – kaže ministar.

Saša Stojanović, IT stručnjak iz Ministarstva prosvete kaže za “Blic” da je od početka izbijanja epidemije planiran i režim rada i nastavnika od kuće.

– Trenutno smo u procesu instalacije. Sve što nastavnik prikazuje na svom ekranu, piše mišom… biće i na TV ekranu dece. Ovo jeste zaista novi viši nivo onlajn nastave – kaže Stojanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama