Од вечерас ступа на снагу забрана одласка у паркове и на игралишта

21 марта, 2020

Забрањује се боравак у свим парковима и јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт, вечерас од 20 часова.


Влада Србије је на данашњој седници донела нове мере у вези са спречавањем ширења вируса COVID-19.

Неке су већ најављиване, попут обустављана градског превоза на територији Републике Србије, али је уведено и неколико нових.

Укидање градског превоза

Одлука ступа на снагу вечерас, од 20 часова, и не односи се на такси превоз, путничка возила (сопствени превоз) и превоз за запослене.

Како се наводи у саопштењу владе, за све грађане који време трајања ванредног стања морају да раде или не могу да раде од куће, биће организован превоз о чему ће бити накнадно обавештени.

Изузетак од забране градског превоза могућ је искључиво на основу посебне дозволе.

Кретање старијих од 3 до 8 ујутро

Забрана кретања од 20 часова до 5 часова ујутру свакога дана, измењена је када је у питању дан недеља, тако да грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од 3 до 8 часова ујутру, како би у том периоду могли да купе намирнице у самопослугама или лекова у апотекама.

За све особе млађе од 65 године период забране кретања мења се за дан суботу, када ће кретање бити забрањено од 20 часова до 3 часа ујутру.

Затварање тржних центара

Такође, одлучено је да се забрањује рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека.

Забрањен боравак у парковима

Забрањује се боравак у свим парковима и јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт, вечерас од 20 часова.

Пооштрена забрана окупљања у затвореним просторима и угоститељским објектима

Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од 5 особа.

Што се тиче угоститељских објеката, донета је одлука о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића. То не подразмева затварање угоститељских објеката, већ им се забрањује да своју делатност врше тако што би корисници услуга купљену храну и пиће конзумирали у самом објекту или у башти угоститељског објекта.

У пракси, то значи да ће грађани моћи да купе храну и пиће “за понети”, али је не могу конзумирати столом или шанком у самом угоститељском објекту или у башти.

Уколико угоститељ жели да врши своју делатност за време трајања ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће за понети или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у сам угоститељски објекат.

При томе, радници у угоститељком објекту морају да буду опремљени одговарајућом хигијенско-техничком опремом за спречавање ширења заразне болести.

Суштина Одлуке је да се забрани улазак грађана у угоститељске објекте и баште угоститељских објеката, а све у циљу њихове заштите од вируса COVID-19.

Ова одлука не односи само на ресторане и кафиће, већ и друге предузетнике (кладионице, аутоперионице, играонице…) који су омогућавали корисницима својих услуга да за столом или шанком конзумирају храну и пиће коју било купују или добијају бесплатно.

Извор: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама