Od večeras stupa na snagu zabrana odlaska u parkove i na igrališta

21 marta, 2020

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.


Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela nove mere u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Neke su već najavljivane, poput obustavljana gradskog prevoza na teritoriji Republike Srbije, ali je uvedeno i nekoliko novih.

Ukidanje gradskog prevoza

Odluka stupa na snagu večeras, od 20 časova, i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

Kako se navodi u saopštenju vlade, za sve građane koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Kretanje starijih od 3 do 8 ujutro

Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana, izmenjena je kada je u pitanju dan nedelja, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, kako bi u tom periodu mogli da kupe namirnice u samoposlugama ili lekova u apotekama.

Za sve osobe mlađe od 65 godine period zabrane kretanja menja se za dan subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 časa ujutru.

Zatvaranje tržnih centara

Takođe, odlučeno je da se zabranjuje rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjen boravak u parkovima

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.

Pooštrena zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima i ugostiteljskim objektima

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazmeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već im se zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

U praksi, to znači da će građani moći da kupe hranu i piće “za poneti”, ali je ne mogu konzumirati stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat.

Pri tome, radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.

Ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama