Одбијен захтев синдиката, школа почиње 1. септембра

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја обавестили су данас представнике репрезентативних синдиката у области образовања да су се стекли сви потребни услови за несметан и безбедан почетак школске године на целој територији Србије.

Foto: Canva

На данашњем састанку истакнуто је да је усвојена већина предлога изнета на претходном састанку, као и да су разјашњене одређене недоумице из стручних упутстава која су раније упућена школама.

У саопштењу Министарства наводи се да су синдикати упознати и са тим да је обезбеђено 10.000 визира који ће преко школских управа бити распоређени школама у Србији за наставнике и ученике који због здравствених проблема не могу да носе заштитне маске.

Истакнуто је и да је Министарство у оквиру својих надлежности омогућило да недостајућа средстава за хигијену и личну заштиту у појединим градовима и општинама буду обезбеђена.

Како је речено, представници Министарства у претходном периоду били су у свакодневном контакту са представницима локалних самоуправа од којих су добијена уверавања да су обезбеђене довољне количине заштитних маски, као и дезинфекциона средства за све образовне установе.

Представници синдиката навели су да ће се обратити Кризном штабу како би се нашао начин да се заштите угрожене категорије наставног особља.

Са представницима синдиката разговарали су помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић, саветник министра задужен за средње образовање и васпитање Александар Пајић и Милош Благојевић из Сектора за средње образовање и васпитање.

Састанку су присуствовали и председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић, Владимир Аџић из Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), Ружица Тодић Брдарић из Гранског синдиката просветних радника Србије “Независност“ и Слободан Брајковић из Синдиката радника у просвети Србије (СРПС).

Школе у Србији имале су рок до данас да заврше оперативни план наставе у наредној школској години и да га доставе Министарству просвете.

Ресорни министар Младен Шарчевић каже да је у току анализа и да ће до краја дана имати комплетне извештаје.

Већ се зна, наводи он, да 45 одсто школа у Србији, које су мале неће морати да деле одељења у мање групе и да ће моћи да организују наставу уживо за ниже и старије разреде основне школе.

Извор: Танјуг, ФоНет