Odgovornost roditelja za ponašanje dece na sudu teško dokaziva

3 decembra, 2022

Snimci vršnjačkog nasilja, nažalost, postali su svakodnevica. Društvene mreže nisu zaobišli ni oni u kojima su se na meti nasilnika našli profesori. I dok se akcenat stavlja na kažnjavanje učenika, pokreće se pitanje da li roditelji odgovaraju za nedolično ponašanje svoje dece. RTS je istražio šta kaže zakon, a šta praksa.

Roditeljima, ako njihovo dete pretuče, zlostavlja ili uvredi drugo dete ili nastavnika, prete kazne – Zakon predviđa kaznu od 30.000 do 100.000 dinara. Međutim, njihova odgovornost teško se dokazuje.

“Krivično pravo podrazumeva subjektivnu odgovornost, i za konkretno krivično delo po pravilu ne odgovaraju roditelji. Ali prekršajno zakonodavstvo i te kako prepoznaje propuste roditelja u vaspitanju, i ako su ti propusti roditelja doveli do određenih postupaka, onda roditelji mogu da budu predmet prekršajne odgovornosti”, kaže dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Međutim, u Prekršajnom sudu malo je postupaka u vezi sa maloletničkim nasiljem u školi koji se vode protiv roditelja. U poslednje četiri godine – svega tri, i nijedan roditelj nije kažnjen.

“Vrlo često ne poznajemo svoju decu, nekada su oni u kući jedno, a u školi potpuno drugo, i ako roditelj nema saznanja kako se njegovo dete ponaša u školi, ako mu na to nije ukazano, ako nije pozvan na razgovor, takvom roditelju ne možete staviti na teret da nije vršio dužan nadzor nad detetom”, napomenula je Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda.

Zato, ponavljaju, da bi nasilni učenici bili kažnjeni za svoje ponašanje u školi, a roditelji na vreme obavešteni – ista pravila moraju da važe za sve podjednako.

“Da se obaveste roditelji deteta koje je učinilo neku radnju koja treba da bude sankcionisana, pa onda čak propisuje i da ukoliko se roditelj odmah ne odazove da se takvom detetu određuje psiholog ili pedagog koji će zastupati njegove interese, ali da neodazivanje roditelja svakako nije okolnost koja će odlagati delovanje škole”, napomenula je Ristanovićeva.

Ceo tekst: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama