Одложен почетак школске године у Црној Гори, школа почиње 1. октобра

18 августа, 2020

Почетак школске године у Црној Гори одложен је за месец дана због епидемиолошког ризика на здравље деце, која ће нова знања и вештине у вртићима и школама почети да усвајају од 1. октобра, саопштило је Министарство просвјете.

Foto: Canva

“Почетак школске године је, на препоруку Института за јавно здравље, одложен за 1. октобар, због процене здравствених власти да регуларан почетак школске године, за који је образовни систем био спреман, носи ризик по здравље деце због неизвесног развоја епидемиолошке ситуације која је, иако под контролом, још сложена”, пише у саопштењу.

Одлука о одлагању се односи на школе и вртиће, а у наредним данима ће Институт за јавно здравље и представници система образовања дефинисати јасне препоруке на основу којих ће детаљно бити објашњен начин организације наставе у школама и вртићима, кад, како додају из Министарства просвјете, за то дође време.

Из из овог Владиног ресора указују и да ће се, док траје прекид васпитно-образовног рада, примењивати раније утврђена мера о плаћеном одсуству са рада једном од родитеља/старатеља/усвојитеља/хранитеља или самохраном родитељу детета које није старије од 11 година, са изузетком запослених у оним делатностима чији је рад НКТ проценио неопходним у овом периоду.

Оваквој одлуци, која је донесена искључиво у циљу заштите здравља деце, претходила је консултација са представницима Института за јавно здравље, Министарстава здравља, финансија, економије и Завода за школство.

О разлозима доношења поменуте одлуке и ризицима који су је условили информисани су Синдикат просвјете и удружење Родитељи.

Извор: roditelji.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Одложен почетак школске године у Црној Гори, школа почиње 1. октобра"

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама