Oдложен упис у први разред

Влада Србије саопштила је данас да ће упис деце у први разред, који почиње 1. априла, ове године почети касније, али ће родитељи од тог датума моћи да ступе у контакт са школом у коју желе да упишу своје дете преко нове електронске услуге

Влада Србије саопштила је данас да ће упис деце у први разред, који почиње 1. априла, ове године почети касније, али ће родитељи од тог датума моћи да ступе у контакт са школом у коју желе да упишу своје дете преко нове електронске услуге.

Реч је о услузи “Исказивање интересовања за упис у основну школу” на Порталу еУправа, као и телефонским путем.

На овај начин, школе ће евидентирати заинтересованост родитеља да упишу дете у одређену школу како би оквирно знале који број ђака могу да очекују.

Сви родитељи који ће користити ову електронску услугу, биће обавештени о датуму уписа у основну школу чим исти буде био дефинисан.

По дефинисању датума уписа у основну школу, на Порталу еУправа биће доступна услуга заказивања термина за упис и тестирање која ће омогућити родитељима да једним одласком у школу заврше све процедуре око уписа детета и то без потребе доношења иједног документа, као и да обаве тестирање са психологом/педагогом.

Школе ће у унапређеној електронској услузи еУписа по службеној дужности прибавити податке из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта и из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу.

Из владе подсећају да је прошле године захваљујући електронској услузи еУпис уписано више од 60 хиљада ђака у први разред основне школе и да родитељи по први пут нису морали да прибављају више од 120.000 различитих докумената у папирној форми, при чему су уштедели исто толико сати чекања на неком од шалтера јавне управе.

Извор: Танјуг