Одлучујућа седница Кризног штаба: Поново затварају вртиће? Почетак нове школске године под знаком питања

28 јуна, 2020

Кризни штаб за борбу против корона вируса одржаће сутра седницу, чини се, одлучујућу у тренутку када KОВИД 19 већ неколико дана пише троцифрене бројке нових оболелих у Србији.

Foto: Canva

Како Телеграф сазнаје, на сутрашњем заседању наћи ће се неколико кључних мера које ће важити за Београд, у којем је данима две трећине нових оболелих, и друге градове у којима расте број заражених. Оно што је сигурно јесте да ће се ограничити рад клубова, сплавова, кафића и ресторана, разматраће се поново затварање или ограничавање рада вртића, матуре и рекреативне ће највероватније бити забрањене а упитан је и почетак школске године у септембру.

Оно што је сигурно јесте да ванредно стање и карантин сигурно неће бити уведени, а биће разматрано увођење ванредне ситуације у Београду.

Како су медији пренели, очекује се да се сутра у вези са новим мерама обрати и председник Србије Александар Вучић.

Како наводи извор  иначе члан Кризног штаба, који нам је сваку од ових ставки објаснио појединачно, додатне мере се морају предузимати јер је корона вирус сада више шири у односу на март и април.

– Односно, ако је тада једна позитивна особа преносила заразу на две до четири, сада једна особа зарази 10. Иначе, није смртоноснији или агресивнији у односу на тај период. Али, пошто су преносиоци сада, углавном, млади, зато на неки начин морамо да утичемо на њихово кретање а то ћемо покушати да учинимо тако што ћемо да ограничимо рад клубова и сплавова, они неће радити после 23 сата, као и кафића и ресторана, који ће морати да затворе своја врата у 19 или 20 сати – наводи наш извор.

Наш саговорник додаје да ће управо због овакве природе ширења вируса, чланови разматрати и затварање вртића.

– Није искључено да децу вратимо кући, евентуално да у вртиће остану само она коју родитељи због пословних обавеза не могу да чувају. Деца болест одлично подносе, и она углавном немају симптоме, али су велики преносиоци заразе – објашњава наш извор.

Додаје да има чланова Штаба, који су за забрану матура и рекреативних настава, које само што су почеле да се одржавају. Такође, напомиње, и да је почетак нове школске године под знаком питања:

– Сва је прилика да ће и се и од септембра држати онлине настава.

Поделе у табору

Сви ови предлози наћи ће се сутра пред епидемиолозима, инфектолозима, вирусолозима, пулмолозима и другим стручњацима и представницима Владе који су у Кризном штабу за борбу против КОВИД-а 19.

Око појединих предлога већ су се појавила неслагања. Како сазнајемо, има чланова који неће подржати предлог др Предрага Кона, епидемиолога, да се старији од 65 година овог пута затварају односно да им се ограничи кретање.

Он је, да подсетимо, казао да ће поднети оставку уколико се овог пута старијима од 65 година ограничи кретање. Према нашим сазнањима, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић која је претходна два дана провела на Златибору, где је био и проф. др Бранислав Несторовић, сматра да не треба у вези са овим стати Кону у страну, а покушавала је да приволи и Несторовића у вези са тим.

Разбуктавање пика у јулу, корона ће нестати у новембру

– Овако ће нам бити све до новембра. Можда се после јула и до друге половине септембра корона мало смири, али и тада су могуће појаве нових жаришта и мањи пикови – каже наш извор.

Извор: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Одлучујућа седница Кризног штаба: Поново затварају вртиће? Почетак нове школске године под знаком питања

  1. Rale каже:

    Sve manje zemlje poput nase mada su za nijansu i vece po broju stanovnika uvode tipa mera po preporuci, gledamo, holandija, svedska i sl. sve radi a dnevno izjavljuju zbog ko zna cega 1 000 zarazenih….Jedino u Kini nose maske jer velika zemlja i briga ih sto ce danas od nedostatka kiseonika umreti 10 ili 100h zbog maski, jer su dobili ogroman novac za to.
    Pogledajte Lukasenka, ima samo 10 m stanovnika, sve bi se saznalo i nije hteo da ucestvuje u njihovoj plandemiji i psihozi ni malo.

  2. Anica каже:

    Prošli su izbori,sad ko živ ko mrtav.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама