Одлука промењена: Сва уписана деца могу у вртић од понедељка

9 маја, 2020

“Секретаријат за дечју заштиту Београда је прекршио договор који смо постигли са министарствима и Владом”, каже за Нова портал председница Самосталног синдиката запослених у образовању и васпитању Босиљка Јовановић о неочекиваној одлуци да ће вртићи у Београду од понедељка примати сву децу, а не само ону коју нема ко да чува.

“Супротно препорукама које су имале за циљ максималну заштиту радника са хроничним болестима, г. Гак се на састанку са директорима београдских вртића договорио да сви запослени морају да раде од понедељка”, каже Јовановић и напомиње да хронични болесници, чак и ако нису у контакту са децом, и те како су изложени ризику јер мењају по 2, 3 превоза до посла и назад, а боравком на послу увек ће бити изложени евентуалној појави ковид 19.

Она каже да је реч о “неувиђајној и бахатој одлуци”, донетој јуче на Активу директора у Секретаријату за образовање, након које су уследиле бурне реакције запослених.

“Незванично сазнајемо да се неће придржавати ни норматива од 50 одсто присутне деце. Договорено је максимално до 12 у групи, по закону (у боравку у школама је максимално 9), а запослени у предшколским установама и даље имају обавезу подршке деци и породици онлајн за децу која још нису кренула у вртиће”, каже Јовановић.

Подсетимо, након што су данима вртићи позивали да децу од понедељка, 11. маја, почну да шаљу само они родитељи који немају другог избора, јуче је та одлука напрасно промењена.

Како је Никола Никодијевић, председник Скупштине Града Београда, потврдио за Нова портал, неће бити потребно да оба родитеља имају потврду да морају да се врате на посао: “Ко год буде довео дете у вртић, а које има потврду од педијатра, ми ћемо га примити. Ниједно дете нећемо одбити”, рекао је Никодијевић за Нова портал.

Босиљка Јовановић каже да су запослени изразили сумњу не само због овакве одлуке, већ и зато што је донета пред само отварање вртића, чиме није остављен простор за реакцију синдиката.

“Са терена сазнајемо да овакви ставови забрињавају и родитеље и буде сумње и код њих. У инструкцијама јасно пише да су предшколске установе дужне да се придржавају истих. Овим није испоштовано ни да у објектима борави што мањи могући број запослених ради спречавања ширења епидемије”, закључује председница Самосталног синдиката запослених у образовању и васпитању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама