Odobreni novi udžbenici Kreativnog centra za šesti razred (prelistajte ih ovde)

3 juna, 2019

Napraviti kvalitetan udžbenik nimalo nije jednostavan posao. Treba ispratiti plan i program, voditi računa o tome šta je deci potrebno da bi učila sa zadovoljstvom, a šta nastavnicima da bi na pravi način podelili svoje znanje. Imati dobre saradnike, stručnjake sa godinama iskustva u svojim oblastima, ali i talentovane ilustratore, samo su neki od preduslova. Prelistali smo njihove nove udžbenike za šesti razred osnovne škole i, deluje da je Kreativni centar i ove godine ispunio očekivanja. I više od toga.

SRPSKI JEZIK. ČITANKA ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Autori: Simeon Marinković i Slavica Marković

U Čitanci se nalaze svi obavezni tekstovi za obradu predviđeni novim programom nastave i učenja (2019/2020). Pregledne je strukture i s jasnim nalozima, relevantnim i primerenim uzrastu. U pet tematskih celina nalaze se tekstovi praćeni bogatom i raznovrsnom metodičko-didaktičkom aparaturom. Dobro smišljen korpus pitanja, zadataka i vežbanja – zadaci za razumevanje pročitanog, za analizu književnih vrednosti i razvoj sistematizovanih znanja iz teorije književnosti. Uz svaki tekst dati su zadaci različitih nivoa težine. Na kraju svakog poglavlja data je sistematizacija znanja iz teorije književnosti.

Prelistajte Čitanku za šesti razred ovde

SRPSKI JEZIK. UDŽBENIK ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Autor: Simeon Marinković

Ovaj radni udžbenik usklađen je s novim programom nastave i učenja (2019/2020). U celoj knjizi vidljiva je namera autora da učenicima približi gramatičke oblasti na taj način što će definicije i pravila svesti na potrebnu meru, a primeni pravila i njihovom prisustvu u jeziku dati pravi značaj. Autorov metodički pristup sastoji se u tome što polazi od zanimljivih tekstova, s jasno istaknutim jezičkim pojavama koje će se proučavati; zatim se jezičke pojave i zakonitosti definišu, a onda slede zadaci za vežbanje. Zadaci su raznovrsni, razvrstani prema težini, dobro odmereni i omogućavaju učenicima da aktivno provere u kojoj meri razumeju obrađeno gradivo. Sastavni deo radne sveske predstavljaju Kontrolni listovi, koji sadrže devet provera znanja.

Prelistajte Udžbenik za srpski jezik za šesti razred ovde

MATEMATIKA. UDŽBENIK ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
MATEMATIKA. ZBIRKA ZADATAKA ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Autori: Mirjana Stojsavljević-Radovanović, Ljiljana Vuković, Jagoda Rančić, Zorica Jončić

Udžbenički komplet je u skladu s novim planom nastave i učenja, koji akcenat stavlja na ishode. Udžbenik je oblikovan tako da učenika aktivno vodi kroz lekciju, od jednostavnih primera, preko pravila, do zadataka za vežbu. Svaka nastavna tema počinje uvodnom stranom, gde se nalaze primeri iz svakodnevnog života, ponešto iz istorije matematike i kratka najava sadržaja koji će se obrađivati, kao i kratak test za proveru prethodno usvojenih znanja, neophodnih za uspešno savladavanje sadržaja koji slede. Na kraju svake nastavne teme nalaze se pregledne sistematizacije gradiva. Zbirka prati udžbenik i u njoj se nalazi pravo bogatstvo raznovrsnih zadataka za dalje vežbanje. I udžbenik i zbirka sadrže rešene primere koji pomažu u razumevanju gradiva. Način izlaganja je prilagođen uzrastu i razumljiv za učenika. Na kraju udžbenika i zbirke su rezultati i uputstva za rešavanje svih zadataka.

Prelistajte Matematiku za šesti razred – UDŽBENIKovde

Prelistajte Matematiku za šesti razred –ZBIRKU ZADATAKAovde

LIKOVNA KULTURA. UDŽBENIK ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Autor: Mirjana Živković

Uѕbenik Likovna kultura autorke Mirjane Živković ima pet tematskih celina, i to: Boja, Komunikacija, Teksture, Maštarije, Prostor i ja. Sadržaji su prilagođeni zahtevima novog plana nastave i učenja (2019/2020). Raznovrsni primeri i prilozi učenicima pomažu da se upoznaju sa stvaralaštvom poznatih umetnika. Uz obrađene teme ponuđeni su i brojni predlozi za rad uz primenu različitih likovnih tehnika i materijala.

 

Prelistajte Likovnu kulturu za šesti razred – UDŽBENIK – ovde

MUZIČKA KULTURA. UDŽBENIK ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Autor: Vladica Ilić

Udžbenik se sastoji od pet tematskih celina posvećenih muzičkom stvaralaštvu. U potpunosti je prilagođen zahtevima novog programa nastave i učenja (2019/2020). Izlaganje o kompozitorima i njihovim delima propraćeno je audio i video materijalom. Poznata dela data su u interpretaciji najznačajnijih orkestara, dirigenata, solističkih i kamernih izvođača. Omogućen je pristup multimedijalnim sadržajima preko sajta Kreativnog centra.

 

Prelistajte Muzičku kulturu za šesti razred – UDŽBENIK – ovde

GEOGRAFIJA. UDŽBENIK ZA ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Autori: Dragan Milošević, Jovana Todorić, Miroslav Markićević

Udžbenik je u skladu s novim planom nastave i učenja, koji akcenat stavlja na ishode. U okviru nekoliko tematskih celina obrađeni su sadržaji koji vode ostvarenju predviđenih ishoda. Svaka nastavna jedinica praćena je pitanjima i zadacima kojima se proverava usvojenost obrađenih sadržaja. Na kraju svake tematske celine nalaze se pregledni sažetak obrađenog gradiva u vidu osnovnih teza i šematski prikaz pojmova obrađenih u okviru nastavne teme. Na kraju knjige dat je registar pojmova obrađenih u udžbeniku. Kvalitetne fotografije, ilustracije i karte, šematski prikazi i geografske zanimljivosti funkcionalno dopunjavaju osnovni tekst. Udžbenik postoji i u digitalnom formatu, s multimedijalnim materijalom, interaktivnim zadacima i proverama znanja.

Prelistajte Geografiju za šesti razred – UDŽBENIK – ovde

Svaki udžbenik prati odgovarajući digitalni format, s multimedijalnim materijalom, interaktivnim zadacima i proverama znanja.

Digitalni udžbenici Kreativnog centra pripremljeni su u saradnji s najvećim finskim proizvođačem obrazovnog softvera, čiji su partneri i neki od najvećih izdavača u Finskoj i Evropi.

–       Prednost im je lako i intuitivno korišćenje i kretanje kroz program, kao i moderan i inovativan izgled platforme.

–       Mogu se koristiti na telefonu, tabletu i kompjuteru i nema potrebe za dodatnom instalacijom programa.

–       Mogu se koristiti i na elektronskoj tabli i pogodni su za rad u učionici s većom grupom đaka.

–       Istovremeno mogu biti i materijal iz kojeg učenik uči i pomoćno sredstvonamenjeno nastavniku za efikasnije izvođenje nastave.

–       Demo-verzijama digitalnih udžbenika Kreativnog centra može pristupiti svaki nastavnik bez registracije, preko adrese www.ekcskola.rs

–       Korisnici štampanih knjiga Kreativnog centra mogu koristiti kompletne verzije udžbenika ukoliko se registruju na istoj adresi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama