Održana šesta Nacionalna konferencija o ranom razvoju i roditeljstvu

decembar 14, 2022

Ulaganje u podršku porodici u periodu ranog detinjstva neophodno je za pravedan, dostupan i kvalitetan sistem podrške koji omogućava optimalni razvoj i uključenost svakog deteta, a pred nama je put da stvorimo uslove da kvalitetne usluge za rani razvoj dece koje pružaju patronažne sestre, pedijatri i razvojna savetovališta u saradnji sa predškolskim i socijalnim ustanovama u zajednici dopru do svakog roditelja u Srbiji, zaključak je šeste Nacionalne konferencije o ranom razvoju i roditeljstvu pod nazivom „Navijamo za roditelje“, koju je organizovao UNICEF u Srbiji kroz program saradnje sa Vladom Republike Srbije.

„Pandemija je bila izazovna za svu našu decu i njihove roditelje, jer su prilike za učenje i igru bile ograničene na one koje se odvijaju kod kuće. Međutim, za ugroženu decu i porodice, izazov pandemije bio je daleko veći, jer je pristup sistemima podrške bio otežan. EU je udružila snage sa UNICEF-om kako bi osigurala kontinuirano pružanje osnovnih usluga ugroženoj deci i njihovim porodicama kao deo napora u procesu oporavaka od KOVID-19, uključujući u javnom zdravlju, obrazovanju, razvoju u ranom detinjstvu i sistemima zaštite dece. EU je uložila 6 miliona evra za poboljšanje otpornosti institucija koje podržavaju decu i staratelje u regionu i pruža široku podršku deci kroz mnoge obrazovne programe“, izjavio je Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji 17 odsto dece uzrasta do pet godina izloženo rizicima za njihov optimalan razvoj i da imaju teškoće ili smetnje u razvoju, te im je stoga potrebna dodatna podrška. Zato je u prethodnoj godini model Porodično orijentisane rane intervencije (PORI) proširen sa pet probnih lokacija na novih 13, a u program je uključeno i 40 novih institucija i obučeno više od 500 profesionalaca.

Program „Razigrano roditeljstvo“ od 2022. godine funkcioniše u 34 grada i opštine i okuplja preko 100 institucija i 1.000 praktičara u oblasti zdravlja i ranog razvoja dece. Inoviranim uslugama polivalentne patronaže do sada je dosegnuto više od 20.000 roditelja, od čega su 30 odsto očevi. Takođe su razvijeni i akreditovani paketi obuke kojim je trenirano više od 400 patronažnih sestara.

Pored odluke roditelja da dete sa poteškoćama u razvoju živi dostojanstven i kvalitetan život, za porodice ove dece veoma je važno i da što pre dobiju adekvatnu podršku okoline i sistema.

„Reči koje su došle od jedne doktorke ukazale su mi na sve ono što moje dete može. Rekla mi je da treba da ga pustim da živi kao i svako drugo – sa ljudskim osećajima i mozgom, bez obzira na razvojni problem. Reč ‘razvojni’ znači da postoji mogućnost za napretkom. Tim rečima doktorka nam je raširila krila da se kao porodica razvijamo zajedno. Zato je podrška ključna – kroz nju se obezbeđuje dobra početna pozicija za dalji rani razvoj, rane intervencije, ali i lakši životni put cele porodice“, rekla je Nikolina Radosavljević, mama deteta sa poteškoćom u razvoju.

Zaključci i preporuke Šeste Nacionalne konferencije o ranom razvoju i roditeljstvu biće uključeni u Plan saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja i drugih ministarstva koji brinu o deci i porodicama za period od 2023. do 2025. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama