Огласила се наставница биологије која је закључила петице свим својим ђацима

18 јула, 2022

Случај наставнице из Хрватске која је свим својим ђацима закључила петице и даље интригира јавност у читавом региону. С обзиром на то да је, како кажу њене колеге, реч о наставници која не даје петице олако, свима је било јасно да је овај потез одраз бунта против инфлације одликаша и притисака родитеља да се њиховој деци оцене поправе, чак и ако то нису заслужили.

Foto: Canva

Из Агенције за одгој и образовање у Хрватској, која спроводи надзор над учитељима, поручују да је наставница овим потезом послала “непримерену поруку”.

Наставница биологије која се одважила на овај храбар корак побуне јавила се екипи портала РТЛ, али, како кажу, није хтела пред камере. Колеге је зато бране, али у школу ипак стиже стручни надзор који ће читаве наредне школске године појачано пратити рад школе. Претпостављамо, да то више ником не би пало на памет.

Њен потез ком сви причају брани и њена колегица и пријатељица Ариана Богнер Борош из Синдиката хрватских учитеља.

“Она није срећна због тога, она зна шта носи и које су последице овог њеног чина и спремна је на сва преиспитивања и долазак инспекције”, каже Богнер Борош за РТЛ.

Овом порталу се јавила и наставница биологије, али каже да нема потребу да излази у јавност. Доведена је у уобичајену ситуацију, која се догађа пред крај школске године, када под притиском јединице постају двојке, а они који имају критеријуме оцењивања остају сами, објашњава професорка Ариана.

“Целе године пратите своје ученике и сви знају критеријуме по којима оцењујете. И сада сте у задњи час доведени до ситуације да детету које није задовољило те критеријуме, и то знају сви остали ђаци, дајете 2, а другима дајете које објашњење? Ти си радио па имаш оно што је добила и та ученица, ти који си се трудио, можда ти не иде и добио си 3, па ти према овом критеријуму где се ја морам спустити мораш добити више и у том тренутку жена је рекла 2 и 5 је 5”, говори.

Иако су неки добили петице незаслужено, оне су закључене задњи дан, објашњава и биле су познате на Разредном већу. Питање је зашто је до тога морало доћи и зашто се за то дознало кад су ученици уписали средњу школу.

У удружењу ‘Наставници организирано’ честитају наставници.

“Сматрам да је то светионик, који ће нам показати пут како се борити против тога, јер у овом друштву, у којем владају притисци, заправо се покушава доћи до резултата без имало труда, то је једини начин на који се наставник некако може носити с тим”, каже Твртко Плеић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Огласила се наставница биологије која је закључила петице свим својим ђацима

 1. Ученик каже:

  Браво за наставницу!!!
  Моја наставница која предаје музичко ми закључила 2.

 2. biljana m каже:

  TREBA UKINUTI OCENJIVANJE

 3. Ivan каже:

  Kakva inspekcija i kakvi bakrači. Bravo koleginice. Vi znate bolje vaš predmet od, nazovi, tih inspekcija. Dali ste mi dobar šlagvort za sledeću godinu. Da na ovaj način možda neko obrati pažnju da mi postojimo? Ista je stvar u svim državama bivše Jugoslavije. Roditelji hoće 5 ice, a to će njihova deca i dobiti. Pa bedna zarada će nam biti ista, a mi ćemo biti in. Srdačan pozdrav.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама