Omikron kod dece dominantan, uz specifičan simptom

8 januara, 2022

Omikron soj koronavirusa poslednjih dana dominantan je u svetu i u Srbiji. Pojedini pedijatri tvrde da su deca naročito podložna ovoj varijanti virusa, ali uz lakše kliničke slike.

Kako piše Blic, na pedijatriji Doma zdravlja u Zemunu ovih dana su velike gužve, a broj dece pozitivne na koronavirus naglo je porastao.

Foto: Canva

Svetski mediji takođe pišu da omikron “napada” decu više nego prethodne varijante kovida, te da je, srazmerno, veći broj hospitalizovanih.

Kako piše CNN, primećen je jedan specifičan simptom kod dece, naročito one mlađe od 5 godina, a to je karakterističan kašalj, nalik lavežu psa ili foke.

Iako ovaj kašalj najčešće sam po sebi nije opasan, on roditeljima može zvučati pomalo zastrašujuće.

Razlog što je baš ovaj simptom dominantan je, kako tvrde doktori, to što omikron ima tendenciju da se zadrži u gornjem delu respiratornog sistema, umesto da siđe u pluća.

“Disajni putevi kod male dece su veoma uski, tako da je malo potrebno da se stvori problem i teškoće pri disanju.” rekao je doktor Buddy Creech, pedijatar specijalista za infektivne bolesti sa sa Univerziteta u Nešvilu, Tenesi.

Kad dete sa zapaljenjem disajnih puteva diše, ono pravi karakterističan zvuk, poput laveža psa ili foke.

Mnogi sezonski virusi uzrokuju upravo infekciju respiratornog trakta i dovode do bronhiolitisa. Sada toj listi treba dodati i omikron.

Ono što je dobro u svemu tome je to što je ovakva vrsta zapaljenja disajnih puteva doktorima veoma dobro poznata. To je jedna od prvih dijagnoza o kojoj kroz iskustvo uče i jedna od najčešćih kod male dece.

Dr Amy Edwards, pedijatar za infektivne bolesti u Univerzitetskoj bolnici za bebe i decu u Klivlendu slaže se sa ovim zapažanjima.

Iako ovaj kašalj zvuči pomalo zastrašujuće, to ne znači da postoji bilo kakav problem sa plućima, rekla je ona.

“Osnovna terapija je održavanje gornjih disajnih puteva čistim kroz inhalacije.” – objasnila je Edwards.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Omikron kod dece dominantan, uz specifičan simptom"

  1. Lejla kaže:

    Otkrili ste toplu vodu. Respiratorna tegoba koja izaziva kasalj kao lavez pasa, zove se laringitis. I deca su najvise podlozno jer imaju uske disajne puteve. Inhalacija sa pulmicurtom. Inace moze Da laringitis izazove bilo koji virus, bakterija, ili alergija na nesto.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama