Омикрон код деце доминантан, уз специфичан симптом

8 јануара, 2022

Омикрон сој коронавируса последњих дана доминантан је у свету и у Србији. Поједини педијатри тврде да су деца нарочито подложна овој варијанти вируса, али уз лакше клиничке слике.

Како пише Блиц, на педијатрији Дома здравља у Земуну ових дана су велике гужве, а број деце позитивне на коронавирус нагло је порастао.

Foto: Canva

Светски медији такође пишу да омикрон “напада” децу више него претходне варијанте ковида, те да је, сразмерно, већи број хоспитализованих.

Како пише CNN, примећен је један специфичан симптом код деце, нарочито оне млађе од 5 година, а то је карактеристичан кашаљ, налик лавежу пса или фоке.

Иако овај кашаљ најчешће сам по себи није опасан, он родитељима може звучати помало застрашујуће.

Разлог што је баш овај симптом доминантан је, како тврде доктори, то што омикрон има тенденцију да се задржи у горњем делу респираторног система, уместо да сиђе у плућа.

“Дисајни путеви код мале деце су веома уски, тако да је мало потребно да се створи проблем и тешкоће при дисању.” рекао је доктор Buddy Creech, педијатар специјалиста за инфективне болести са са Универзитета у Нешвилу, Тенеси.

Кад дете са запаљењем дисајних путева дише, оно прави карактеристичан звук, попут лавежа пса или фоке.

Многи сезонски вируси узрокују управо инфекцију респираторног тракта и доводе до бронхиолитиса. Сада тој листи треба додати и омикрон.

Оно што је добро у свему томе је то што је оваква врста запаљења дисајних путева докторима веома добро позната. То је једна од првих дијагноза о којој кроз искуство уче и једна од најчешћих код мале деце.

Др Amy Edwards, педијатар за инфективне болести у Универзитетској болници за бебе и децу у Кливленду слаже се са овим запажањима.

Иако овај кашаљ звучи помало застрашујуће, то не значи да постоји било какав проблем са плућима, рекла је она.

“Основна терапија је одржавање горњих дисајних путева чистим кроз инхалације.” – објаснила је Edwards.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Омикрон код деце доминантан, уз специфичан симптом"

  1. Lejla каже:

    Otkrili ste toplu vodu. Respiratorna tegoba koja izaziva kasalj kao lavez pasa, zove se laringitis. I deca su najvise podlozno jer imaju uske disajne puteve. Inhalacija sa pulmicurtom. Inace moze Da laringitis izazove bilo koji virus, bakterija, ili alergija na nesto.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама