Омикрон међу децом, које симптоме родитељи не смеју да игноришу

26 јануара, 2022

Омикрон међу децом, које симптоме родитељи не смеју да игноришу – два савета докторке Рсовац

Foto: Canva

Др Снежана Рсовац, пулмолог из Дечије клинике у Тиршовој, рекла је за РТС да се омикрон брзо шири, али даје слику умерено благу, ретко када тешку код деце и пролази за пет до седам дана. Постоји могућност да ће после прве недеље у школи доћи до пораста броја заражених међу децом, каже докторка Рсовац.

Да са растом броја заражених расте и број заражене деце уочавају педијатри у ковид амбулантама и дечјим болницама.Др Снежана Рсовац, пулмолог из Дечије клинике у Тиршовој, рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је разлог за забринутост родитеља ништа већа него претходних месеци.

Према њеним речима, омикрон се брзо шири, али даје слику умерено благу, ретко када тешку код деце и пролази за пет до седам дана.

Др Рсовац каже да се код деце предшколског узраста и одојчади јавља температура, грозница и симптоми горњег респираторног система, нос, ждрело, трахитиси, главобоље, коњуктивитиси, а доњи дисајни путеви бронхитиси, бронхиолитиси, пнеумоније – ређе су заступљени.

Код мање деце пре ће бити када се “спусти” – када захвати доње респираторне путеве – слика кашља и отежаног дисања.

“Код школске деце све ово, ретко кад се јављају пнеумоније, у овом тренутку нема пораста хоспитализације због тежих респираторних симптома”, рекла је др Рсовац.

Дежурство, прегледи деце, упућивање на болничко лечење

“У односу на претходни викенд, када је било више од 200 пацијената у 24-часовним дежурствима, јер смо дежурни викендом, примамо на прегледе када смо пријемни, наизменично са Институтом за мајку и дете, 200 до 220 прегледа, овог викенда нешто мањи број – 140 деце је било на прегледу. Од тога у фебрилном делу, они што има високу температуру морају бити изоловани од деце која немају фебрилност, али имају друге проблеме, 80 одсто је заступљено од свих прегледа”, каже докторка.

Што се тиче тестирања, др Рсовац каже да их раде у појединим случајевима, ако дете остане на болничком лечењу.

Указује да је од 140 деце, код око 50 одсто био заступљен омикрон, неку децу су тестирали, неку нису, тамо где је клиничка слика била јасна.

Добро је што је мали број због ковида захтевао хоспитлаизацију, подвлачи она.

Ковид одељење је пуно

Др Рсовац је изнела податак да је од прошлог викенда све већи број заражених и да је ковид одељење испуњено.

“Имамо и одојчад и адолесценте, ниједно не захтева механичку вентилацију, само код две бебе треба окситерапија”, објаснила је она.

Сви су стабилни, бронхиолитис је клиничка слика па је неопходна хосптализација, каже она.

Вакцинција деце

Што се тиче вакцинације деце, јасно је, како каже, упутство, када је Фајзерова вакцина у питању.

“Остали смо при томе да је препорука да се вакцинишу деца изнад 12 година. Нисмо у групи земаља које су прешле на вакцинацију млађих до 12 година, а доза је прилагођена узрасту”, напоменула је др Рсовац.

Школска година и епидимија

Охрабрујуће је, како каже, да нема пораста броја пацијената те узрасне категорије.

“Педијатри су обазриви, сачекаћемо јер се налазимо у пику овог таласа. Постоји могућност да ће после прве недеље доћи до пораста броја међу школском децом, да ћемо наредне две недеље ући у мирнију фазу”, каже она.

Дала је савет да деца која имају високу температуру, која одбијају течност, не могу добро да уносе храну, треба одмах да буду одведена педијатру на преглед.

Старијој деци потребно је давати симптоматске лекове, а ако после 24 до 48 сати не пролази, треба да дођу код педијатра.

“Видећемо за четири до осам недеља како ће се дечја популација понашати и колико ћемо имати постковид симптома”, закључила је др Рсовац.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама