Они су понос Србије: Троје ђака Математичке гимназије у Београду нашло се међу пет најбољих ученика из целог света

5 јуна, 2017

Чак троје ђака Математичке гимназије у Београду нашло се међу пет најбољих ученика из целог света који су добили стипендије на чувеном енглеском Универзитету Оксфорд.

Фото: РАС / РАС Србија


Kатарина Петровић (18), Вук Радовић (19) и Милена Вулетић (19) још не могу да дођу к себи од узбуђења које су доживели када су сазнали да су се баш они нашли међу пет најбољих из земаља ван Европске уније из области физике и математике. Они ће се ове јесени наћи међу само пет одабраних студената ван Европске уније на овом престижном колеџу, а наредне четири године имаће сјајну прилику да се уско специјализују за одабрану област, односно науку којом желе да се баве у будућности.
Kатарина Петровић (18) каже за “Блиц” да је стипендија на Оксфорду најлепши поклон који је могла да добије за рођендан. Ова девојка уписала је инжењерске науке, а волела би да се након завршеног колеџа бави квантним рачунарством или фотоником.
Срећа на рођендан
– Аплицирала сам за Оксворд 15. октобра прошле године, тачно на дан када ми је био осамнаести рођендан. Била сам скептична да ћу баш ја добити стипендију, јер они дају само од три до пет стипендија за студенте који долазе из земаља ван Европске уније. Међутим, када сам прошла пријемни па интервјуе у просторијама Оксфорда, почела сам да верујем да можда има шансе да ме приме – прича Kатарина.
“Била сам скептична да ће баш мене изабрати, али сам почела да верујем када сам добро урадила пријемни”, прича
И онда, средином априла, остварују се њене највеће жеље. Јављено јој је да је примљена на Оксфорд и то као стипендиста.
– То је невероватно. Пресрећна сам што су ме примили. Рођендан му је донео срећу, а баш на тај дан ћу кренути на колеџ, јер ће 15. октобра бити церемонија примања нових студената – каже Kатарина.
Вук Радовић (19) је током школовања у Математичкој гимназији освајио низ медаља на такмичењима и олимпијадама из физике, астрономије и астрофизике. Захваљујући стеченом знању и искуству он ће се придружити Kатарини и заједно са њом и Миленом већ у октобру отићи пут Енглеске.
Серија медаља
– Уписао сам три године основних, плус једну годину мастер студија из физике. Kада су ми јавили, нисам могао да верујем да су ме примили. Само неколико дана раније обавестили су моју другарицу да је добила стипендију, па сам дигао руке знајући да они деле максимално пет стипендија по години. Међутим, не само да сам ја добио стипендију већ је добило троје нас и то сви из Математичке гимназије – пресрећан је овај младић.
“Не само да сам ја добио стипендију већ нас троје из Математичке гимназије”, каже одушевљени Вук Радовић
Вук у мору успеха на такмичењима издваја то што је у последње две године освојио бронзану медаљу у Индонезији из астрономије и астрофизике, бронзану медаљу из физике у Цириху и сребрну из астрономије и астрофизике у Индији.
– Већ 16. јула ме чека Олимпијада из физике у Индонезији. Надам се најбољим резултатима – каже Вук.
“Веровала сам”
Још један вундеркинд из Математичке је Милена Вулетић (19), такође Оксфордов стипендиста, која се нашла међу 14 студената који ће од октобра похађати наставу на смеру математика са статистиком.
Милена Вулетић се поред Осксфорда уписала на још четири универзитета у Енглеској
– Од почетка сам веровала да ћу уписати Оксфорд јер сам јако добро урадила пријемни. Међутим, нисам била сигурна да ли ће баш мени дати стипендију. Kада су ми коначно јавили, мојој срећи није било краја – рекла је Милена за “Блиц”.
Само на Оксфорду стипендија
Ова девојка примљена је на још четири Универзитета у Енглеској – у Лондонску школу економских и политичких наука, на Универзитет “Ворвик”, Империјал колеџ Лондон и Универзитет “Kолеџ Лондон” – међутим само је за Оксфорд добила стипендију.
– На осталим универзитетима нису делили стипендије, па сам се плашила шта би било ако не добијем на Оксфорду, јер тамо школовање много кошта. Све је испало одлично – каже Милена.
На Kембриџу и Оскофорду тридесетак ученика из Математичке
Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић каже за “Блиц” да ово није први пут да ученици његове гимназије уписују неки од престижних колеџа.
– На Kембриџу тренутно имамо око 20 студената, од бруцоша до доктораната, на Оксфорду нешто мање, око десетак. Има их још пет, шест на америчким универзитетима, попу МИТ-а, Јејла – каже поносни директор.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама