Onlajn nastava završava se sledećeg petka, ali to nije kraj drugog polugodišta

23 maja, 2020

U učionice idu đaci kojima treba dodatna provera znanja i maturanti

Foto: Canva

Onlajn nastava koja se emituju na televiziji za osnovne i srednje škole završava se sledećeg petka, 29. maja. Tada se završava i obaveza nastavnika da šalju lekcije putem neke od platformi koje su koristili tokom onlajn nastave.

Međutim, školska godina formalno se završava sredinom juna, a za to vreme škole će, kako kažu u Ministarstvu prosvete, nastaviti sa realizacijom nedeljnih operativnih planova za ostvarivanje nastave na daljinu ili sa neposrednim aktivnostima koje se odnose na pružanje podrške učenicima u napredovanju, ocenjivanje, pripremu za maturske, tj. završne ispite…

– To će biti bliže uređeno izmenama i dopunama pravilnika o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada – kažu u ovom ministarstvu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je istakao da će od 1. juna u školu dolaziti samo oni koji žele da poprave ocene ili deca koju će nastavnici pozivati ako procene da dodatno treba proveriti njihovo znanje.

Veće obaveze u školi imaće samo učenici osmog razreda koje čeka proba male mature i pripremna nastava za završni ispit.

– Učenici od prvog do četvrtog razreda ne moraju da dolaze u školu u junu, jer učitelji ugavnom znaju šta da im zaključe – rekao je ministar. – Starija deca, od 5. do 7. razreda, koristiće drugu i treću nedelju juna kako bi završila obaveze oko ocena.

Inače, još početkom ove nedelje, nastavnici u osnovnim školama dobili su preporuku da počnu sa zaključivanjem ocena i to da najpre zaključe – petice. Ukoliko nisu zadovoljni nižim ocenama, biće organizovana provera znanja.

– Ne verujem da će najmlađi osnovci imati potrebe da dolaze, ali očekujem da će najveće interesovanje za popravljanje ocena biti kod dece između 5. i 7. razreda, bilo da oni žele bolju ocenu, ili da ih nastavnici pozovu i provere – kaže za naš list Natalija Matić, direktorka OŠ “Veselin Masleša”.

Simulacija male mature

Učenici osmog razreda 1. juna doći će u školu po kombinovani test i test iz srpskog jezika, koje će raditi kod kuće, a 2. juna će u školi raditi test iz matematike i doneće dva urađena testa koje su uzeli prethodnog dana.

– Test iz matematike biće simulacija male mature koja ih čeka 17, 18. i 19. juna – kaže Natalija Matić. – Kako je i preporučeno, zbog epidemije, u učionicama će biti manje grupe dece.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama