Онлајн оцењивање од понедељка

27 новембра, 2020

Ученици који од понедељка прелазе на онлајн рад биће оцењивани „на даљину“. Долазак у школу биће омогућен само ђацима који не буду задовољни предлогом закључне оцене, наводи се у упутствима Министарства које су данас добиле основне и средње школе у које је Данас имао увид.

Foto: Canva

Непосредна настава у школи се од понедељка организује само за ђаке од првог до четвртог разреда основне школе, а за њих важи правило да писмене задатке и писмене провере знања дуже од 15 минута раде искључиво у школи. То се односи и на ученике млађих разреда чији су се родитељи определили да њихова деца прате наставу онлајн, речено је Данасу у Министарству просвете.

„Наставник је аутономан у свом планирању оцењивања и одлучује о томе да ли се писмени задаци, планирани у наредном периоду могу реализовати путем наставе на даљину. Ако то није могуће, овај час се може реализовати у другом полугодишту“, наводи се у упутству школама.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Онлајн оцењивање од понедељка

 1. Aleksa каже:

  Čudi me da nema doktora Kona i doktora Tiodorovića da nam kažu kako da ocenjujemo učenike i našta da obratimo pažnju prilikom ocenjivanja kao preporuku struke.

 2. Просветни радник каже:

  Срамота, Министарство послало упутство па га променило за сат и по. Не дају да деца дођу у школу да раде тестове, срамотно и небулозно пре свега. Деца немају оцене, наставници нису стигли да их ицене у овом лудилу од комбинованог модела наставе. ѕ
  Зашто прво полугодиште мора да се заврши 18.12.?!Зашто све наопако раде, зашто нису затворили школе на недељу или две па после да виде шта ће и како ће… Општи хаос, незадовољни родитељи, деца и просветни радници који се ни за шта не питају.
  Мој предлог :ОСТАВИТИ НЕОЦЕЊЕЊЕ СВЕ УЧЕНИКЕ – једина исправна одлука!!!

 3. Anica каже:

  Čemu ovo usiljavanje sa ocenama kada se prvo polugodište završava pre roka.

 4. Danijela каже:

  Ne razumem zasto prvo polugodiste mora da se zavrsi 18.12.Pojedini profesori u srednjim skolama koji su naslutili zatvaranje skola su sve ovo vreme ubrzavali nastavu,slali tone materijala deci da nauce i zakazivali im po 5 kontrolnih vezbi u jednoj sedmici.Da li su te ocene realne?Jedne sedmice su pratili nastavu u ucionicama sa casovima koji traju 30 minuta,druge sedmice online sa gomilom materijala(koji nije objasnjen,vec samo skinut sa nekog sajta). Pojedine skole su koristile kamere za pracenje nastave online.Veoma cesto niste mogli videti sta pise na tabli ili vidite pola …Deca su se snalazila kako su mogla.I u takvoj situaciji pojedini profesori su zadrzali previsoke skale i kriterijume (kao da se nastava odvijala normalno).Sve se svelo na pismene provere da bi se za 30 minuta ocenilo sto vise dece.Sta je sa ocenama na usmenom? Zar profesori ne treba da cuju svog ucenika?Mozda se neko usmeno bolje izrazava, nego pismeno.I sta sad?Kako popraviti te ocene?

 5. ОШ и СШ каже:

  Мислим да је ове године бесмислено држати се школског календара. Требало је пустити сву децу у школе и правити ванредне распусте по 2-3 недеље кад почну да се дижу таласи епидемије. То не може да се планира унапред. Било је неопходно повући ђаке из школа од јесењег распуста. А градиво… има много начина да се организујемо, да не будемо препуштени сами себи. Уз пуно наших индивидуалних, лоших процена, добијамо генерално врло слаба постигнућа ученика. Да ли министарство може да изађе из канцеларија и да сагледа праву ситуацију? Може ли онда да нам да јасно и једнозначно упутство како да предајемо, да оцењујемо?…

 6. Aleksa каже:

  Ministarstvo tobože brine o obrazovanju, a na kraju smo videli da ih jedino i isključivo brine čuvanje dece. Tako da je uzalud svaka naša briga o obrazovanju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама