Onlajn ocenjivanje od ponedeljka

27 novembra, 2020

Učenici koji od ponedeljka prelaze na onlajn rad biće ocenjivani „na daljinu“. Dolazak u školu biće omogućen samo đacima koji ne budu zadovoljni predlogom zaključne ocene, navodi se u uputstvima Ministarstva koje su danas dobile osnovne i srednje škole u koje je Danas imao uvid.

Foto: Canva

Neposredna nastava u školi se od ponedeljka organizuje samo za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a za njih važi pravilo da pismene zadatke i pismene provere znanja duže od 15 minuta rade isključivo u školi. To se odnosi i na učenike mlađih razreda čiji su se roditelji opredelili da njihova deca prate nastavu onlajn, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

„Nastavnik je autonoman u svom planiranju ocenjivanja i odlučuje o tome da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu mogu realizovati putem nastave na daljinu. Ako to nije moguće, ovaj čas se može realizovati u drugom polugodištu“, navodi se u uputstvu školama.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Onlajn ocenjivanje od ponedeljka

 1. Aleksa kaže:

  Čudi me da nema doktora Kona i doktora Tiodorovića da nam kažu kako da ocenjujemo učenike i našta da obratimo pažnju prilikom ocenjivanja kao preporuku struke.

 2. Prosvetni radnik kaže:

  Sramota, Ministarstvo poslalo uputstvo pa ga promenilo za sat i po. Ne daju da deca dođu u školu da rade testove, sramotno i nebulozno pre svega. Deca nemaju ocene, nastavnici nisu stigli da ih icene u ovom ludilu od kombinovanog modela nastave. ѕ
  Zašto prvo polugodište mora da se završi 18.12.?!Zašto sve naopako rade, zašto nisu zatvorili škole na nedelju ili dve pa posle da vide šta će i kako će… Opšti haos, nezadovoljni roditelji, deca i prosvetni radnici koji se ni za šta ne pitaju.
  Moj predlog :OSTAVITI NEOCENJENJE SVE UČENIKE – jedina ispravna odluka!!!

 3. Anica kaže:

  Čemu ovo usiljavanje sa ocenama kada se prvo polugodište završava pre roka.

 4. Danijela kaže:

  Ne razumem zasto prvo polugodiste mora da se zavrsi 18.12.Pojedini profesori u srednjim skolama koji su naslutili zatvaranje skola su sve ovo vreme ubrzavali nastavu,slali tone materijala deci da nauce i zakazivali im po 5 kontrolnih vezbi u jednoj sedmici.Da li su te ocene realne?Jedne sedmice su pratili nastavu u ucionicama sa casovima koji traju 30 minuta,druge sedmice online sa gomilom materijala(koji nije objasnjen,vec samo skinut sa nekog sajta). Pojedine skole su koristile kamere za pracenje nastave online.Veoma cesto niste mogli videti sta pise na tabli ili vidite pola …Deca su se snalazila kako su mogla.I u takvoj situaciji pojedini profesori su zadrzali previsoke skale i kriterijume (kao da se nastava odvijala normalno).Sve se svelo na pismene provere da bi se za 30 minuta ocenilo sto vise dece.Sta je sa ocenama na usmenom? Zar profesori ne treba da cuju svog ucenika?Mozda se neko usmeno bolje izrazava, nego pismeno.I sta sad?Kako popraviti te ocene?

 5. OŠ i SŠ kaže:

  Mislim da je ove godine besmisleno držati se školskog kalendara. Trebalo je pustiti svu decu u škole i praviti vanredne raspuste po 2-3 nedelje kad počnu da se dižu talasi epidemije. To ne može da se planira unapred. Bilo je neophodno povući đake iz škola od jesenjeg raspusta. A gradivo… ima mnogo načina da se organizujemo, da ne budemo prepušteni sami sebi. Uz puno naših individualnih, loših procena, dobijamo generalno vrlo slaba postignuća učenika. Da li ministarstvo može da izađe iz kancelarija i da sagleda pravu situaciju? Može li onda da nam da jasno i jednoznačno uputstvo kako da predajemo, da ocenjujemo?…

 6. Aleksa kaže:

  Ministarstvo tobože brine o obrazovanju, a na kraju smo videli da ih jedino i isključivo brine čuvanje dece. Tako da je uzalud svaka naša briga o obrazovanju.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama