“Оно што смо пре короне оцењивали тројком, сада је петица” – наставници тврде да су приморани да спусте критеријуме

15 децембра, 2021

Наставници који одбијају да спусте критеријуме у оцењивању, трпе последице, од притисака до суспензија и смањења плате, тврде у просветним синдикатима, преноси Телеграф.

Како се ближи крај полугодишта, тако трка за петицама постаје све оштрија. Притисци на наставнике расту како би неким ђацима закључили више оцене од оних које знањем заслужују.

Прочитајте и: Закључивање оцена – шта је субјективно, а шта објективно

Милорад Антић из Форума средњих стручних школа тврди да су, додатно, наставници због короне били приморани да критеријуме у оцењивању спусте за чак 40 одсто.

– У разговору са наставницима и директорима школа, дошло смо до закључка да смо скоро сви морали да спустимо критеријуме у оцењивању за 40 до 50 одсто. Разлог је тај што је знање ђака знатно оскудније због онлајн наставе и учења од куће. Оно што су ђаци пре короне знали за тројку или четворку, сада оцењујемо петицом – наводи Антић за Телеграф.

Критеријуми су се спуштали и годинама пре короне, упозорава Александар Марков из Форума београдских гимназија, а онда је онлајн настава додатно погоршала резултате.

– Када су код куће, на онлајн настави, ученици се понашају као да су на распусту и ту од озбиљног учења нема ништа – објашњава Марков.

Он је већ истакао да је децембар паклен месец за наставнике јер тада креће трка за оценама и притисци са свих страна.

– Притиске врше родитељи, али и директори школа, којима је стало да буде што више високих оцена и да школа буде на добром гласу – додаје он.

Сходно спуштању критеријума у школама, претпоставља се и да ће мала матура бити олакшана као и прошле године. Тада је на тесту било највише задатака “отвореног типа”, са понуђеним одговорима, па је осмацима тако омогућено да на завршном испиту остваре боље резултате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "“Оно што смо пре короне оцењивали тројком, сада је петица” – наставници тврде да су приморани да спусте критеријуме

 1. Ивана каже:

  Како се у Србији ради са децом, показала је корона. Ето нешто добро и од пандемије. Поједини наставници су се толико бринули да деца не пропусте неку лекцију, да им ништа нису ни слали на платформе. Неки су пак слали наслов лекције, суботом увече. Наставници, који су и током короне радили и он лајн тражили су да им се за то додатно плати. Јер неће да раде код куће, до пуног радног времена. Хоће само са једном групом, у школи по три сата дневно. Наставници се са Министарством препуцавају преко деце. Шта је учинак, производ школа? Знање, психички стабилни људи… Мери ли ико? Школе су нам ригидне, репресивне, наставници отаљавају, омаловажавају, перфидно вређају ђаке… Школе би требало децу да оснажују за живот. У сваком смислу. Да буду уточиште нарочито за децу, којој ситуација у породици није добра. Систем односно школе, најмање помињу преобимно градиво и огроман фонд часова, велику оптерећеност деце изменом Закона. Зато одговорност за све више самоубистава деце треба тражити и у школама. Деца тамо проводе 25. сати недељно.

  1. Caca каже:

   Znači, po Vama je odgovornost za suicidnost adolescenata u školi, a ne u “situaciji u porodici koja nije dobra”?
   Škola NIJE utočište od iste porodične situacije, niti joj je to funkcija. Škola je obrazovna ustanova, a ne centar za socijalno.
   Ono oko čega se slažemo jeste preopterećenost učenika. Treba izbaciti građansko/versko, izbaciti silne obavezne izborne predmete, smanjiti obim gradiva, smanjiti broj ocena u polugodištu, jer ovako su učenici i nastavnici kao hrčak u točku-u stalnoj jurnjavi za ocenama.

   1. Anđelija каже:

    Све одлично речено,додала бих смањити број ученика у одељењу,има их и по 35.Али, онда треба запослити више наставника,то значи и више новца.Боље да директори јавних предузећа примају велике плате,а онда колапс-освета лоших ђака.

 2. Aleksa каже:

  Ako podelimo 25 sati na 5 dana, dobićemo 5 sati dnevno. Šta je sa ostalih 19 sati? Da li je škola odgovorna i za vreme koje deca provode kod kuće? I dosta više sa tim bezobrazlukom da nastavnici ne rade ništa.

 3. Ana каже:

  Hm,ne bi bilo lose da nekad pricate i o kvalitetu nastave u “korona uslovima”. Svaki tekst je kritika upucena roditeljima. Cast izuzecima,lekcije se prepricaju za jedan cas a onda sledi test za testom. Tek poneki nastavnik vodi racuna o opterecenju dece. Deca bubaju i jos brze zaboravljaju nepotrebne informacije jer je gradivno preobimno i previse brzo se prelazi.Čitave porodice su u konstantnom stresu zbog skole.
  Podignite kvalitet nastave na najvisi moguci nivo,casno radite svoj posao i postovanje ce doci a nekulturni roditelji povuci.

 4. Aleksa каже:

  Da li je moguće da se u ovoj državi svi bave kvalitetom nastave?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама