„Оно што смо пре короне оцењивали тројком, сада је петица“ – наставници тврде да су приморани да спусте критеријуме

Наставници који одбијају да спусте критеријуме у оцењивању, трпе последице, од притисака до суспензија и смањења плате, тврде у просветним синдикатима, преноси Телеграф.

Како се ближи крај полугодишта, тако трка за петицама постаје све оштрија. Притисци на наставнике расту како би неким ђацима закључили више оцене од оних које знањем заслужују.

Прочитајте и: Закључивање оцена – шта је субјективно, а шта објективно

Милорад Антић из Форума средњих стручних школа тврди да су, додатно, наставници због короне били приморани да критеријуме у оцењивању спусте за чак 40 одсто.

– У разговору са наставницима и директорима школа, дошло смо до закључка да смо скоро сви морали да спустимо критеријуме у оцењивању за 40 до 50 одсто. Разлог је тај што је знање ђака знатно оскудније због онлајн наставе и учења од куће. Оно што су ђаци пре короне знали за тројку или четворку, сада оцењујемо петицом – наводи Антић за Телеграф.

Критеријуми су се спуштали и годинама пре короне, упозорава Александар Марков из Форума београдских гимназија, а онда је онлајн настава додатно погоршала резултате.

– Када су код куће, на онлајн настави, ученици се понашају као да су на распусту и ту од озбиљног учења нема ништа – објашњава Марков.

Он је већ истакао да је децембар паклен месец за наставнике јер тада креће трка за оценама и притисци са свих страна.

– Притиске врше родитељи, али и директори школа, којима је стало да буде што више високих оцена и да школа буде на добром гласу – додаје он.

Сходно спуштању критеријума у школама, претпоставља се и да ће мала матура бити олакшана као и прошле године. Тада је на тесту било највише задатака „отвореног типа“, са понуђеним одговорима, па је осмацима тако омогућено да на завршном испиту остваре боље резултате.