“Ono što smo pre korone ocenjivali trojkom, sada je petica” – nastavnici tvrde da su primorani da spuste kriterijume

15 decembra, 2021

Nastavnici koji odbijaju da spuste kriterijume u ocenjivanju, trpe posledice, od pritisaka do suspenzija i smanjenja plate, tvrde u prosvetnim sindikatima, prenosi Telegraf.

Kako se bliži kraj polugodišta, tako trka za peticama postaje sve oštrija. Pritisci na nastavnike rastu kako bi nekim đacima zaključili više ocene od onih koje znanjem zaslužuju.

Pročitajte i: Zaključivanje ocena – šta je subjektivno, a šta objektivno

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola tvrdi da su, dodatno, nastavnici zbog korone bili primorani da kriterijume u ocenjivanju spuste za čak 40 odsto.

– U razgovoru sa nastavnicima i direktorima škola, došlo smo do zaključka da smo skoro svi morali da spustimo kriterijume u ocenjivanju za 40 do 50 odsto. Razlog je taj što je znanje đaka znatno oskudnije zbog onlajn nastave i učenja od kuće. Ono što su đaci pre korone znali za trojku ili četvorku, sada ocenjujemo peticom – navodi Antić za Telegraf.

Kriterijumi su se spuštali i godinama pre korone, upozorava Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, a onda je onlajn nastava dodatno pogoršala rezultate.

– Kada su kod kuće, na onlajn nastavi, učenici se ponašaju kao da su na raspustu i tu od ozbiljnog učenja nema ništa – objašnjava Markov.

On je već istakao da je decembar paklen mesec za nastavnike jer tada kreće trka za ocenama i pritisci sa svih strana.

– Pritiske vrše roditelji, ali i direktori škola, kojima je stalo da bude što više visokih ocena i da škola bude na dobrom glasu – dodaje on.

Shodno spuštanju kriterijuma u školama, pretpostavlja se i da će mala matura biti olakšana kao i prošle godine. Tada je na testu bilo najviše zadataka “otvorenog tipa”, sa ponuđenim odgovorima, pa je osmacima tako omogućeno da na završnom ispitu ostvare bolje rezultate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "“Ono što smo pre korone ocenjivali trojkom, sada je petica” – nastavnici tvrde da su primorani da spuste kriterijume

 1. Ivana kaže:

  Kako se u Srbiji radi sa decom, pokazala je korona. Eto nešto dobro i od pandemije. Pojedini nastavnici su se toliko brinuli da deca ne propuste neku lekciju, da im ništa nisu ni slali na platforme. Neki su pak slali naslov lekcije, subotom uveče. Nastavnici, koji su i tokom korone radili i on lajn tražili su da im se za to dodatno plati. Jer neće da rade kod kuće, do punog radnog vremena. Hoće samo sa jednom grupom, u školi po tri sata dnevno. Nastavnici se sa Ministarstvom prepucavaju preko dece. Šta je učinak, proizvod škola? Znanje, psihički stabilni ljudi… Meri li iko? Škole su nam rigidne, represivne, nastavnici otaljavaju, omalovažavaju, perfidno vređaju đake… Škole bi trebalo decu da osnažuju za život. U svakom smislu. Da budu utočište naročito za decu, kojoj situacija u porodici nije dobra. Sistem odnosno škole, najmanje pominju preobimno gradivo i ogroman fond časova, veliku opterećenost dece izmenom Zakona. Zato odgovornost za sve više samoubistava dece treba tražiti i u školama. Deca tamo provode 25. sati nedeljno.

  1. Caca kaže:

   Znači, po Vama je odgovornost za suicidnost adolescenata u školi, a ne u “situaciji u porodici koja nije dobra”?
   Škola NIJE utočište od iste porodične situacije, niti joj je to funkcija. Škola je obrazovna ustanova, a ne centar za socijalno.
   Ono oko čega se slažemo jeste preopterećenost učenika. Treba izbaciti građansko/versko, izbaciti silne obavezne izborne predmete, smanjiti obim gradiva, smanjiti broj ocena u polugodištu, jer ovako su učenici i nastavnici kao hrčak u točku-u stalnoj jurnjavi za ocenama.

   1. Anđelija kaže:

    Sve odlično rečeno,dodala bih smanjiti broj učenika u odeljenju,ima ih i po 35.Ali, onda treba zaposliti više nastavnika,to znači i više novca.Bolje da direktori javnih preduzeća primaju velike plate,a onda kolaps-osveta loših đaka.

 2. Aleksa kaže:

  Ako podelimo 25 sati na 5 dana, dobićemo 5 sati dnevno. Šta je sa ostalih 19 sati? Da li je škola odgovorna i za vreme koje deca provode kod kuće? I dosta više sa tim bezobrazlukom da nastavnici ne rade ništa.

 3. Ana kaže:

  Hm,ne bi bilo lose da nekad pricate i o kvalitetu nastave u “korona uslovima”. Svaki tekst je kritika upucena roditeljima. Cast izuzecima,lekcije se prepricaju za jedan cas a onda sledi test za testom. Tek poneki nastavnik vodi racuna o opterecenju dece. Deca bubaju i jos brze zaboravljaju nepotrebne informacije jer je gradivno preobimno i previse brzo se prelazi.Čitave porodice su u konstantnom stresu zbog skole.
  Podignite kvalitet nastave na najvisi moguci nivo,casno radite svoj posao i postovanje ce doci a nekulturni roditelji povuci.

 4. Aleksa kaže:

  Da li je moguće da se u ovoj državi svi bave kvalitetom nastave?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama