Опрез! Ако имате ову играчку одмах је вратите!

14 октобра, 2016

Код играчке   Lovely Horse пронађено је опасно једињење које може угрозити здравље целе ваше породице
Фталат у високим дозама изазива оштећења јетре, бубрега и плућа.
my-lovely-horse-fakies
Једна играчка из колекције Ловелy Хорсе, која се могла набавити у OFY Toyland продавницама, повучена је из продаје због веће од дозвољене количине фталата.
OFY Toyland поручује потрошачима да врате купљену играчку код које је пронађено опасно једињење DEXP изнад прописане вредности.

Фталат у високим дозама изазива оштећења јетре, бубрега и плућа

Која играчка је у питању?
У питању је коњић жуте боје и ознаке ХХ668953, који се продавао у паковању са четком, висине десетак центиметара.
У оквиру серије овог произвођача играчке постоји више боја и величина, али је према анализама које су додатно спроведене, само код жутог коњића пронађено једињење Di-2-Etilheksil Ftalat  у количини већој од дозвољене.
Шта да раде родитељи?
OFY Toyland ће вратити новац свима који поседују ову играчку, али и друге играчке из ове колекције, без обзира на боју и величину.
“Преостале играчке овог модела жутог коњића су уништене, али ће продавница уважити и враћање других модела уколико желите да будете сигурни”, каже представница компаније OFY Toyland Данијела Тодоровић.
Како би олакшали враћање спорне играчке, компанија је омогућила и враћање новца без фискалног рачуна.
Како да вратите спорну играчку?
Рекламацију можете обавити на број телефона 062 80 65 998.
Због чега су фталати опасни у производима за децу?
Добро је познато да фталати, група једињења која се користи као пластификатор у пластичним прозводима, представљају ризик по здравље људи и животну средину.
Разна истраживања су потврдила повезаност са алергијским реакцијама, али су показала да имају неповољнији утицај на мушкарце и неплодност јачег пола, а доказано је и да у високим дозама изазивају и оштећења јетре, бубрега и плућа.
Према европској  REACX регулативи фталати који се најчешће налазе у производима за децу DEXP, DBP и BBP су забрањени у свим играчкама, док су фталати DINP, DIDP и DNOP забрањени уколико дете може да стави играчку у уста.
Треба напоменути да је у Србији количина фталата у пластичним производима за децу који се користе за спавање, релаксацију и хигијену ограничена на 0,1 одсто.
 
Извор: БЕБАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама