Антон Павлович Чехов: Осам особина културног човека

15 јануара, 2015

“Живот има своје услове. Како би човек био прихваћен међу образованим људима, мора бити културан”, поручује у једном писму руски писац Антон Павлович Чехов свом млађем брату, састављајући списак услова који испуњавају културни људи:
“Живот има своје услове. Како би човек био прихваћен међу образованим људима, мора бити културан”, поручује у једном писму руски писац Антон Павлович Чехов свом млађем брату, састављајући списак услова који испуњавају културни људи:

 1.  Они поштују људску личност и зато су увек љубазни, пажљиви, учтиви и спремни да чине за друге.
 2. Саосећајни су према свима, не само према просјацима и мачкама. Брину и о ономе што се не види, и у спремни су да се жртвују како би помогли другима.
 3. Поштују туђе власништво, и зато враћају своје дугове.cehov
 4. Искрени су и презиру лаж. Не лажу чак ни кад су ситнице у питању. Лаж вређа слушаоца и унижава га у очима говорника. Не позирају, понашају се исто и на улици и у свом дому, не праве се важни пред својим скромнијим пријатељима. Нису склони блебетању нити оптерећују друге својим ничим изазваним исповестима. Из поштовања према туђим ушима више ћуте него што причају.
 5. Не унижавају себе како би изазвали сажаљење. Не играју на карту туђе осетљивости да би освојили пажњу. Не говоре „Мене нико не разуме“ или „Нико не мари за мене,“ зато што су то јефтини и вулгарни трикови.
 6. Не пате од плитке таштине. Не маре за лажне вредности, познанства са познатим личностима или за то да сами буду познати. Ако су учинили нешто значајно, не праве од тога најважнију ствар на свету, и не хвале се тиме да имају приступ тамо где га други немају. Заиста талентовани људи се увек клоне светине и рекламирања.
 7. Ако имају неки дар, поштују га. Зарад њега жртвују одмор, романсе, провод, сујету. Поносни су на свој дар али су му и веома посвећени.
 8. Имају развијен осећај за лепо, естетско. Не иду на спавање у одећи, одржавају чистоћу животног простора. Веома воде рачуна да контролишу своје нагоне и да супротном полу не виде само сексуални објекат. Теже оригиналности, отмености, човечности, диве се мајчинским осећајима. Не опијају се већ пију алкохол само у посебним приликама, јер сматрају да нису свиње. Држе се начела “mens sana in corpore sano”  – у здравом телу здрав дух.

Тако изгледају културни људи. Да би човек био култран није довољно да чита попупарне романе и посећује позориште. Он мора непрестано, даноноћно да ради на себи, да чита, учи, труди се… и да одмах одбаци сујету, јер се сваки изгубљени сат рачуна, завршава своје писмо Чехов.
Превеле и приредила: Јована Папан
detinjarije.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Антон Павлович Чехов: Осам особина културног човека

 1. Sale каже:

  Sve ove vrline coveka sadrzane su u duhu pravoslavnog coveka. Danas, kada nam je preko potrebno da ovih osam osobina obitava kod vecine ljudi, mislim da je prvenstveno neophodno da vaskrsne pravoslavni duh naseg (pa i ruskog) naroda, pa ce kultura neizostavno doci kao prirodna posledica toga.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама