Осмаци широм Србије слабије урадили завршни испит него прошле године

20 јуна, 2016

Мали матуранти остварили су слабији резултат него прошле године због тежег теста из математике и ригорозније контроле на полагању.
matur
То су показали прелиминарни резултати завршног испита за основце објављени јуче у школама широм Србије.
Тензија која се јуче могла осетити међу осмацима била је већа него у време полагања тестова. Око 70.000 свршених основаца стрепело је испред огласних табли како би сазнали колико су поена освојили на завршном испиту.
Стручњаци су сагласни да су овогодишњи резултати реалнија оцена знања. Начелник Школске управе Ниша Драган Гејо рекао је за “Блиц” да су максималан број бодова на сва три теста освојила највише један или два ђака по школи.
Овогодишњи резултати су реалнија оцена знања.
– Просечан број бодова на тесту из српског у школама у градском језгру креће се од 14 до 16 бодова, из математике од 9 до 11, а на комбинованом тесту од 13 до 16 бодова. Резултат из математике је нешто слабији, али треба узети у обзир да су задаци ове године били обимнији, захтевнији и дужи, па су захтевали и више времена – објаснио је Гејо.
И новосадски осмаци освојили су мање бодова него прошле године, а разлог је идентичан.
– У мојој школи ученици су решили око 70 одсто испита. То је реално стање јер је контрола ригорозна и није било превара. У поређењу са прошлом годином, то је бод до два мање, првенствено због математике, која је овај пут нешто лошије урађена. У нашој школи ниједан ученик није освојио максималних 60 бодова – рекао је Душан Косановић, директор ОШ “Прва војвођанска бригада”.
Ђаци ужичке ОШ “Душан Јерковић” јуче су у пратњи родитеља гледали резултате. Лазар Узуновић сабрао је скромних 14 бодова са три теста.
– Не знам шта ћу уписати! Можда за кувара у Чајетини. Да ли ћу имати довољно бодова? Не нервирам се много – равнодушан је Лазар.
Ученица М. Ј. из ОШ “Прва војвођанска бригада” из Новог Сада каже да је задовољна са освојена 52 бода, те да ће покушати да упише неку од популарних новосадских гимназија.
Ученици који сматрају да су оштећени имају право на жалбе које већ од данас могу предати у школи.
 
Извор: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Осмаци широм Србије слабије урадили завршни испит него прошле године

  1. Konj koji veruje u bolje каже:

    Da, da…verovatno mogu u ovo da verujem. Srecna sam sto imam dete koje je odlican djak i sto je odgovornost toga dana bila malo veca, pa i koncetracija slabija, a i 89 poena je dovoljno da upise skolu koju zeli, a sto se tice te rigorozne kontrole, pozdravite sve koji misle da je bila takva. Sramota je da je kontrola koja je toliko bila rigorozna, pustala decu da prepisuju, a pojedinipojedinima su i radjeni zadatci.I tako je godinama od kada traje ovaj prijemni upis i nije cudo sto nam dobri studenti i djaci odlaze u inostranstvo, kada su i sami bili svedoci mnogih nepravdi, a i na njima se slomila. Pa eto neka im sada bude tako, nego je nemoguce da ovo traje ovoliko dugo, mora šljamu doci kraj, ne bojte se dobri djaci, samo polako, isplatice se vasih 8 godina rada, a trojke ce dobijati po 18 poena
    (tacnije prepisanih od onih genijalaca, koji ce raditi kod istih za bedne pare)

    1. JOVANA каже:

      Gospođo, ako je bilo prepisivanja u Vašoj školi i ako je neko nekome radio zadatke, onda bi to trebalo da prijavite nadležnima (naravno, morate imati svedoke za tako nešto, a ne samo reč Vašeg deteta). Plus toga, ako je dete bilo odličan učenik, startovalo je sa 70 bodova, to znači da je na prijemnom ispitu dobila SAMO 19 bodova. Znači, od ukupno 60 pitanja, Vaše dete je odgovorilo na SAMO 38 pitanja tačno, što je izuzetno malo za jednog odlikaša. Bolje se zapitajte da nisu Vašem detetu poklanjane ocene tokom ovih godina, a da nije možda oštećeno neko dete koje je razrede završavalo sa vrlodobrim uspehom, a na prijemnom ispitu je dobilo veći broj bodova od nekih odlikaša.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама