Osmaci širom Srbije slabije uradili završni ispit nego prošle godine

20 juna, 2016

Mali maturanti ostvarili su slabiji rezultat nego prošle godine zbog težeg testa iz matematike i rigoroznije kontrole na polaganju.
matur
To su pokazali preliminarni rezultati završnog ispita za osnovce objavljeni juče u školama širom Srbije.
Tenzija koja se juče mogla osetiti među osmacima bila je veća nego u vreme polaganja testova. Oko 70.000 svršenih osnovaca strepelo je ispred oglasnih tabli kako bi saznali koliko su poena osvojili na završnom ispitu.
Stručnjaci su saglasni da su ovogodišnji rezultati realnija ocena znanja. Načelnik Školske uprave Niša Dragan Gejo rekao je za “Blic” da su maksimalan broj bodova na sva tri testa osvojila najviše jedan ili dva đaka po školi.
Ovogodišnji rezultati su realnija ocena znanja.
– Prosečan broj bodova na testu iz srpskog u školama u gradskom jezgru kreće se od 14 do 16 bodova, iz matematike od 9 do 11, a na kombinovanom testu od 13 do 16 bodova. Rezultat iz matematike je nešto slabiji, ali treba uzeti u obzir da su zadaci ove godine bili obimniji, zahtevniji i duži, pa su zahtevali i više vremena – objasnio je Gejo.
I novosadski osmaci osvojili su manje bodova nego prošle godine, a razlog je identičan.
– U mojoj školi učenici su rešili oko 70 odsto ispita. To je realno stanje jer je kontrola rigorozna i nije bilo prevara. U poređenju sa prošlom godinom, to je bod do dva manje, prvenstveno zbog matematike, koja je ovaj put nešto lošije urađena. U našoj školi nijedan učenik nije osvojio maksimalnih 60 bodova – rekao je Dušan Kosanović, direktor OŠ “Prva vojvođanska brigada”.
Đaci užičke OŠ “Dušan Jerković” juče su u pratnji roditelja gledali rezultate. Lazar Uzunović sabrao je skromnih 14 bodova sa tri testa.
– Ne znam šta ću upisati! Možda za kuvara u Čajetini. Da li ću imati dovoljno bodova? Ne nerviram se mnogo – ravnodušan je Lazar.
Učenica M. J. iz OŠ “Prva vojvođanska brigada” iz Novog Sada kaže da je zadovoljna sa osvojena 52 boda, te da će pokušati da upiše neku od popularnih novosadskih gimnazija.
Učenici koji smatraju da su oštećeni imaju pravo na žalbe koje već od danas mogu predati u školi.
 
Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Osmaci širom Srbije slabije uradili završni ispit nego prošle godine

  1. Konj koji veruje u bolje kaže:

    Da, da…verovatno mogu u ovo da verujem. Srecna sam sto imam dete koje je odlican djak i sto je odgovornost toga dana bila malo veca, pa i koncetracija slabija, a i 89 poena je dovoljno da upise skolu koju zeli, a sto se tice te rigorozne kontrole, pozdravite sve koji misle da je bila takva. Sramota je da je kontrola koja je toliko bila rigorozna, pustala decu da prepisuju, a pojedinipojedinima su i radjeni zadatci.I tako je godinama od kada traje ovaj prijemni upis i nije cudo sto nam dobri studenti i djaci odlaze u inostranstvo, kada su i sami bili svedoci mnogih nepravdi, a i na njima se slomila. Pa eto neka im sada bude tako, nego je nemoguce da ovo traje ovoliko dugo, mora šljamu doci kraj, ne bojte se dobri djaci, samo polako, isplatice se vasih 8 godina rada, a trojke ce dobijati po 18 poena
    (tacnije prepisanih od onih genijalaca, koji ce raditi kod istih za bedne pare)

    1. JOVANA kaže:

      Gospođo, ako je bilo prepisivanja u Vašoj školi i ako je neko nekome radio zadatke, onda bi to trebalo da prijavite nadležnima (naravno, morate imati svedoke za tako nešto, a ne samo reč Vašeg deteta). Plus toga, ako je dete bilo odličan učenik, startovalo je sa 70 bodova, to znači da je na prijemnom ispitu dobila SAMO 19 bodova. Znači, od ukupno 60 pitanja, Vaše dete je odgovorilo na SAMO 38 pitanja tačno, što je izuzetno malo za jednog odlikaša. Bolje se zapitajte da nisu Vašem detetu poklanjane ocene tokom ovih godina, a da nije možda oštećeno neko dete koje je razrede završavalo sa vrlodobrim uspehom, a na prijemnom ispitu je dobilo veći broj bodova od nekih odlikaša.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama