Осмаци у Србији данас радили пробни тест из математике, ево шта им је било најтеже

9 априла, 2021

Осмаци са су се једногласно сложили да су последњи задаци били најтежи. Највеће муке задао им је трапез, али кажу да су ипак срећни што су имали прилику да се поново састану са другарима из школских клупа.

За осмаке ће задаци на малој матури бити лакши него на пробном испиту, а олакшица је већи број такозваних “затворених задатака” у којима ће ученици бирати један од понуђених одговора.

Београдске ђаке намучио трапез

– Било је поприлично тешко, деветнаести задатак ми је био најтежи у тесту, али сам се снашла, јер су неки задаци били лакши, и зато што нисам изостајала са наставе – рекла је Марта Вучетић, ученица ове школе.

НЈен друг Лав Димитријевић, који је према речима директора школе добар ученик, рекао нам је да му није било тешко ни страшно, али да су можда мало тежи били последњи задаци.

– Последњи задаци су били мало компликованији, али сам успео да их урадим – рекао је Лав.

Ања Сави, такође ђак ОШ “Краљ Петар Први” у Београду, каже да није било толико тешко колико је имала трему, и као и њен друг наглашава да су последњи задаци били компликованији.

– Трапез ми је био најтежи задатак. Било је компликовано јер се изостајало са наставе, али професори су нам слали редовно све потребне материјале – објашњава Ања.

У овој београдској школи све епидемиолошке мере су данас биле испоштоване, иако је школа велика, а у свакој учионици је било максимално десет ученика, изјавио је директор школе.

Ђаке из Бора намучили проценти

Како тврде ђаци из борске ОШ “Вук Караџић”, тест није био тежак, а од двадесет задатака најтежи им је био онај везан за проценте.

– Задовољан сам како сам урадио пробни тест, а најтежи ми је био осми задатак који је везан за проценте. Да израчунамо кекс, сок и килограм банана укупно, поређане су табеле и ту смо се збунили. И за сутра сам спреман. Буни нас цела ова ситуација што мало идемо у школу, па онда не идемо. Недостаје ми друштво и чекамо да поново седнемо у ђачке клупе – каже Немања Илић, ученик ОШ “Вук Караџић” у Бору.

НЈегова другарица Миа Китић каже да тест није био тежак.

– Много су другачији задаци од оних које имамо у збиркама. И мени је тај задатак са процентима био најтежи. Мислим да смо се за тај задатак сви збунили. Мени је лакше онлајн када радимо, јер смо збуњени што неко време идемо у школу, па онда не идемо – каже Китићка.

Новосађанима најтежа геометрија

Милан Спасојевић директор Основне школе “Коста Трифковић” из Новог Сада каже да су ђаци били веома послушни приликом саме припреме и полагања испита, али и да ће судећи по првим резултатима постићи задовољавајући успех.

– Лепу припрему су данас направили. Радили су лагано и сконцентрисано, поступно од лакших ка тежим задацима. За неке је колико видим било тешко, за неке није. Десила се и једна техничка промена 18 задатка, али је све прошло у најбољем реду. Ово су заправо резервни тестови из прошле године, сада су дати као пробни тест и већина задатака је слична онима из збирке. Очекујемо просек од око 60 одсто урађеног теста, што значи да припрема за малу матуру иде правим током – изјавио је Спасојевић.

У Суботици полагање на два језика

У Основној школи “Матко Вуковић” у Суботици 78 ученика полагало је пробни тест из математике, 67 на српском и 12 на хрватском наставном језику. Три ученика писало је по ИОП 2, посебном образовном програму.

Ђак ове школе Вукашин Денић каже да је очекивао да ће тест бити тежи, и да му је драго што је напокон у школи са својим другарима.

– Урадио сам 17 од 20 задатака. Код 18. задатка, који је био један од најтежих, требало је израчунати колико је ученика укупно ишло на екскурзију, колико има укупно ученика осмих разреда. Драго ми је што смо у школи, математика ми добро иде, а сутра очекујем да српски буде тежи, а комбиновани лакши – каже Вукашин.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама