Oštrije sa direktorima koji zapošljavaju po porodičnoj liniji

31 decembra, 2016

Čak 36 direktora škola u Srbiji koji su zapošljavali sinove, kćeri, supružnike i ostalu rodbinu nalazi se na spisku Agencije za brobu protiv korupcije sa preporukom za razrešenje. Među njima je i nekolicina sa juga Srbije, a u Ministarstvu prosvete kažu da su baš zbog tog spiska već dva direktora ostala bez funkcije.

Među direktorima kod kojih je utvrđen nepotizam, kako pišu Večernje novosti, su i Aleksandar Veljković, direktor Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” u Nišu koji je zaposlio ćerku, o čemu su Južne vesti već pisale, zatim bivši direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Vladimir Kalčić, jer je zaposlio svog brata na mesto blagajnika. On je u međuvremenu podneo ostavku, kako je rekao, iz ličnih razloga.
Tu je i Ljubiša Đorić, direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Pirotu koji je za novu učiteljicu izabrao svoju suprugu. Direktor Tehničke škole u Prokuplju Miodrag Đurović posao je dao svom bratu i sinu prosvetnog inspektora i za sve pomenute direktore Agencija je predložila smene.
Međutim, o smenama odlučuju školski odbori, što se makar do sada, pokazalo kao loša praksa, jer su neretko članovi odbora u sprezi sa direktorima i odluke se donose gotovo zajednički.
Veljković na čelu škole i pored preporuke Agencije
Ministastvo prosvete, koje daje konačnu reč o imenovanju i razrešenju direktora, kako pišu Novosti, može da odbije saglasnost na odluku školskog odbora i to se, kako kažu, već dogodilo.
U mandatu sadašnjeg ministra na saglasnost su dostavljene dve odluke o reizboru dva direktora o kojima je Agencija izrekla preporuku za razrešenje. U oba slučaja saglasnost je odbijena – kažu u Ministarstvu za Novosti.
Oni dodaju da se radi na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja prema kojima bi ministar mogao i mimo školskog odbora da razreši dirketora ukoliko se utvrdi nepotizam ili bilo kakav drugi prekršaj u radu.
Izvor: Južne vesti, Večernje novosti
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Oštrije sa direktorima koji zapošljavaju po porodičnoj liniji

  1. saska kaže:

    trla baba lan

  2. Ana kaže:

    Ovo je lazna vest i lazna izjava. Dobro znamo da je u pitanju samo mazanje ociju

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama