Отказана два теста пробне државне матуре, ученици полажу само матерњи језик

Ученици трећег разреда четворогодишњих средњих школа полагаће 31. маја пробну државну матуру из српског, односно матерњег језика, док су пробни испити из математике и трећег теста отказани, сазнаје Данас.

Foto: Canva

Такву одлуку је донело Министарство просвете и о томе дописом обавестило директоре средњих школа, што нам је потврђено и у Министарству просвете.

„Циљеви пробног матурског испита као што су припрема школа за спровођење испитних процедура и провера софтверских решења се остварује реализацијом тестирања из српског/матерњег језика и књижевности. Спровођење овог испита је неопходно да би се тестирала сва софтверска решења дигиталног прегледања тестова, коришћења административног портала и безбедносних процедура. С обзиром да су друга два испита пробне матуре (математика, општеобразовни предмет/тест из стручно-теоријских знања/тест из солфеђа са теоријом музике) планирана на школском нивоу (штампање тестова и прегледање) процењено је да резултати и подаци ових тестирања нису неопходни да даљу припрему увођења ове системске мере“, наводи се у допису директорима у који је Данас имао увид.

Цео текст: Данас