Otkazana dva testa probne državne mature, učenici polažu samo maternji jezik

23 maja, 2023

Učenici trećeg razreda četvorogodišnjih srednjih škola polagaće 31. maja probnu državnu maturu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok su probni ispiti iz matematike i trećeg testa otkazani, saznaje Danas.

Foto: Canva

Takvu odluku je donelo Ministarstvo prosvete i o tome dopisom obavestilo direktore srednjih škola, što nam je potvrđeno i u Ministarstvu prosvete.

„Ciljevi probnog maturskog ispita kao što su priprema škola za sprovođenje ispitnih procedura i provera softverskih rešenja se ostvaruje realizacijom testiranja iz srpskog/maternjeg jezika i književnosti. Sprovođenje ovog ispita je neophodno da bi se testirala sva softverska rešenja digitalnog pregledanja testova, korišćenja administrativnog portala i bezbednosnih procedura. S obzirom da su druga dva ispita probne mature (matematika, opšteobrazovni predmet/test iz stručno-teorijskih znanja/test iz solfeđa sa teorijom muzike) planirana na školskom nivou (štampanje testova i pregledanje) procenjeno je da rezultati i podaci ovih testiranja nisu neophodni da dalju pripremu uvođenja ove sistemske mere“, navodi se u dopisu direktorima u koji je Danas imao uvid.

Ceo tekst: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama