Откуд књиге из школске библиотеке у контејнеру?

4 октобра, 2016

Књиге из библиотеке у ОШ “Бановић Страхиња” на Бановом брду завршиле се у контејнеру, што је веома разљутило родитеље ученика. У школи су за МОНДО рекли да је у питању стандардна процедура. Огласило се и Министарство просвете.

knjige-2
Поједини медији су објавили да су “теткице” на грађевинским колицима износиле школску лектиру из библиотеке и пребацивале је у контејнер.
На том “ђубришту” нашла се и “На Дрини ћуприја”, “Тарас Буљба” , “20.000 миља под морем”, “Кроз пустињу и прашуму” и многе друге, а наводно је то “наредио министар просвете.”
Позвали смо директора школе и питали да ли је то тачно, и ако јесте зашто су књиге бачене, а не евентулано поклоњене.
Директорка ОШ “Бановић Страхиња”Татјана Васовић Новосел нам је објаснила да је реч о старим и оштећеним књигама, како каже, неупотребљивим, као и да су оне већ замењене новим, истих наслова.
”Наша библиотека је прилично велика и ми стално обнављамо фонд, а закон налаже да се старе књиге повлаче из употребе, тако да не видим ништа спорно. Наиме, школски одбор је 14. септембра донео одлуку да се књиге које су оштећене повуку. Део књига , које су колико толико очуване, смо поклонили 13. Гимназији и техничкој и хемијској школи у Железнику”, истакла је Васовић Новосел И додала да су књиге које су завршиле у контејнеру бактериолошки неисправне, окруњених листова, а у појединим и фали по неколико страница.
Новосел Васовић још каже да ни те књиге које су завршиле у контејнеру неће ту иструнути већ да ће бити рециклиране.
“Ми смо позвали “Папир сервис” и очекујемо да те књиге буду на тај начин искоришћене” , каже за МОНДО директорка школе.
Овим поводом се огласило и Министарство просвете саопштењем у којем наводи да су апсолутно нетачни наводи да је “нови министар наредио да се баце све старе књиге из библиотеке.”
У саопштењу надлеженог министарства се наводи да је управо министар Младен Шарчевић покренуо иницијативу да Министарство из сопствених средстава додатно опреми школске библиотеке и на тај начин обогати библиотечки фонд додатним уџбеничким јединицама и обавезном школском лектиром, како би уџбеник, односно књига била доступна сваком детету.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја напомиње да књигама није место у контејнеру. Ако су књиге читалачки неупотребљиве, свакако постоји други начин да се искористе, на пример – рециклирају, наводи се у саопштењу.
Аутор: Јелена Стокић
 
Извор:МОНДО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Откуд књиге из школске библиотеке у контејнеру?

  1. Gricko каже:

    Da li su možda knjige da se poklone nekoj školi u Srbiji koja nema uslova da često “obnavlja fond”? Žalosno…. i onda – “sve je više neinteligentne dece”, što reče Nedićka…..

  2. Aleksa каже:

    Najgore je kad se u ovako nešto umešaju oni koji nemaju pojma o protokolu. Nije mi jasno zašto su se razljutili roditelji? Oni baš u sve da se umešaju.
    Za početak, ne mogu se rashodovane knjige poklanjati nekom drugom. Jer, inače ne bi bile rashodovane.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама