Otkud knjige iz školske biblioteke u kontejneru?

4 oktobra, 2016

Knjige iz biblioteke u OŠ “Banović Strahinja” na Banovom brdu završile se u kontejneru, što je veoma razljutilo roditelje učenika. U školi su za MONDO rekli da je u pitanju standardna procedura. Oglasilo se i Ministarstvo prosvete.

knjige-2
Pojedini mediji su objavili da su “tetkice” na građevinskim kolicima iznosile školsku lektiru iz biblioteke i prebacivale je u kontejner.
Na tom “đubrištu” našla se i “Na Drini ćuprija”, “Taras Buljba” , “20.000 milja pod morem”, “Kroz pustinju i prašumu” i mnoge druge, a navodno je to “naredio ministar prosvete.”
Pozvali smo direktora škole i pitali da li je to tačno, i ako jeste zašto su knjige bačene, a ne eventulano poklonjene.
Direktorka OŠ “Banović Strahinja”Tatjana Vasović Novosel nam je objasnila da je reč o starim i oštećenim knjigama, kako kaže, neupotrebljivim, kao i da su one već zamenjene novim, istih naslova.
”Naša biblioteka je prilično velika i mi stalno obnavljamo fond, a zakon nalaže da se stare knjige povlače iz upotrebe, tako da ne vidim ništa sporno. Naime, školski odbor je 14. septembra doneo odluku da se knjige koje su oštećene povuku. Deo knjiga , koje su koliko toliko očuvane, smo poklonili 13. Gimnaziji i tehničkoj i hemijskoj školi u Železniku”, istakla je Vasović Novosel I dodala da su knjige koje su završile u kontejneru bakteriološki neispravne, okrunjenih listova, a u pojedinim i fali po nekoliko stranica.
Novosel Vasović još kaže da ni te knjige koje su završile u kontejneru neće tu istrunuti već da će biti reciklirane.
“Mi smo pozvali “Papir servis” i očekujemo da te knjige budu na taj način iskorišćene” , kaže za MONDO direktorka škole.
Ovim povodom se oglasilo i Ministarstvo prosvete saopštenjem u kojem navodi da su apsolutno netačni navodi da je “novi ministar naredio da se bace sve stare knjige iz biblioteke.”
U saopštenju nadleženog ministarstva se navodi da je upravo ministar Mladen Šarčević pokrenuo inicijativu da Ministarstvo iz sopstvenih sredstava dodatno opremi školske biblioteke i na taj način obogati bibliotečki fond dodatnim udžbeničkim jedinicama i obaveznom školskom lektirom, kako bi udžbenik, odnosno knjiga bila dostupna svakom detetu.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja napominje da knjigama nije mesto u kontejneru. Ako su knjige čitalački neupotrebljive, svakako postoji drugi način da se iskoriste, na primer – recikliraju, navodi se u saopštenju.
Autor: Jelena Stokić
 
Izvor:MONDO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Otkud knjige iz školske biblioteke u kontejneru?

  1. Gricko kaže:

    Da li su možda knjige da se poklone nekoj školi u Srbiji koja nema uslova da često “obnavlja fond”? Žalosno…. i onda – “sve je više neinteligentne dece”, što reče Nedićka…..

  2. Aleksa kaže:

    Najgore je kad se u ovako nešto umešaju oni koji nemaju pojma o protokolu. Nije mi jasno zašto su se razljutili roditelji? Oni baš u sve da se umešaju.
    Za početak, ne mogu se rashodovane knjige poklanjati nekom drugom. Jer, inače ne bi bile rashodovane.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama