Otvaranje vrtića – šta brine vaspitače u Srbiji

april 24, 2020

Samostalni sindikat predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije uputio je juče dopis Ministarstvu prosvete u kojem izražava svoju zabrinutost zbog nejasne situacije u vezi sa najavljenim otvaranjem vrtića.

Kako stoji u dopisu koji potpisuje predsednica Sindikata Bosiljka Jovanović, zaposlene u predškolskim ustanovama brine to što nemaju odgovore na mnoga pitanja.

Foto: Canva

Pre svega, nejasno je da li će se vrtići otvarati za svu decu ili samo za onu čija su oba roditelja u obavezi da odlaze na posao, kao i koji će objekti biti otvoreni (svi ili samo oni veći). Takođe, nejasno je i ko će biti zadužen da pravi listu prioriteta.

Kao dodatni problem navodi se i to da je veliki broj zaposlenih u vrtićima trenutno zaposlen u kovid bolnicama, pa će biti potrebno da pre kontakta sa decom prođu izolaciju u trajanju od 28 dana. Zaposleni u predškolskim ustanovama pitaju se i kako će se birati oni zaposleni koji će se vraćati na posao u vrtiće i da li će rizične kategorije biti zaštićene.

U dopisu se poseban akcenat stavlja na dosadašnje nepoštovanje Zakona u pogledu normativa broja dece u grupama, a to je u ovakvoj situaciji još veći problem. S tim u vezi postavlja se i pitanje da li će moći da bude obezbeđen rad u malim grupama (2-3 dece u zatvorenom, a ne više od petoro u otvorenom prostoru po grupi).

Kao jedan od problema navodi se i nošenje maski i socijalno distanciranje, pa se vaspitači pitaju i da li će deca biti obavezna da nose maske i kako da u takvoj situaciji održe socijalnu distancu.

Nedostatak higijenskih sredstava je, stoji u dopisu, problem oduvek, a u ovoj situaciji još i više, pa se vaspitači pitaju da li će biti obezbeđena sva potrebna sredstva da bi se održao neophodan nivo higijene u objektima.

Sva ova pitanja zasigurno muče i roditelje, naročito one koji rade u privatnom sektoru i kojima neodlazak na posao nije opcija, te će decu morati da šalju u vrtiće čim oni budu otvoreni,

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama