Отворен КОНКУРС за вртиће – Свет се разуме срцем

20 априла, 2023

Креативни центар вас позива да се пријавите на конкурс СВЕТ СЕ РАЗУМЕ СРЦЕМ, намењен предшколским установама на територији Србије.

Тема конкурса гласи: СЛИКОВНИЦЕ КАО ПОДСТИЦАЈ ЗА РАЗГОВОР О ЕМОЦИЈАМА, а задатак учесника је да на основу садржаја неке од сликовница смисле с децом разноврсне активности које ће жири оценити и наградити оне најкреативније.

Непосредан повод за расписивање овог конкурса је објављивање неколико сликовница које говоре о емоцијама. То су четири књиге из едиције Гашина осећања, као и сликовнице Ми смо срећни и Све о осећањима. Ове књиге – сликом колико и текстом – треба да помогну деци да препознају, разумеју и именују различита осећања, као и да науче да о њима разговарају и успешно их контролишу.

Према речима педагошкиње Живкице Ђорђевић, емоције су природан дечји одговор на животне околности. Што је дете млађе осећања се изражавају јасније, без икакве задршке. Дечје емоције су јасан позив за друштвену реакцију, емпатију и помоћ одраслих. Одрасли имају важну улогу да кроз процес васпитања науче дете да управља емоцијама, тј. да их испољава на друштвено прихватљив начин. Дете са којим се поступа брижно и негујуће учиће о својим емоцијама – да их именује, препознаје, схвата узроке због којих се јављају, да их испољава на начине који су корисни како за њега, тако и за његово окружење. Родитељима и васпитачима ће у неговању и развоју дечјих емоција од велике помоћи бити препоруке стручњака. Посебну вредност имају дечје сликовнице, које омогућавају да се кроз заједничку активност – читање, разговор, драматизацију, играње улога, цртање и друге креативне поступке – дете подстакне да управља својим унутрашњим животом.

Пропозиције конкурса:

  • Прочитајте деци неку од наведених сликовница.
  • На основу прочитаног текста или одабраног одломка смислите с децом из своје групе неку занимљиву језичку, ликовну или графомоторичку активност, која има за циљ да деци приближи неку од емоција.
  • Активности пошаљите као видео (дужине до три минута) или као фото-репортажу у Power point-у (до 10 фотографија с пратећим описом).
  • Радове пошаљите на мејл pr@kreativnicentar.rs, најкасније до 15. маја 2023. Уколико је документ већи од 5 МБ, пошаљите га преко WeTransfer-a.
  • Жири састављен од уредника у Креативном центру и психолога/педагога до краја маја међу пристиглим пријавама одабраће најкреативније предлоге и наградити пет вртићких група комплетом књига.
  • За сва питања можете се обратити на мејл pr@kreativnicentar.rs.

О књигама:

МИ СМО СРЕЋНИ

Много је различитих осећања која свакодневно обузимају и одрасле и децу. Деци треба помоћи да их препознају, да се са њима суоче и да их обраде на најбољи могући начин. Стручњаци наглашавају да са децом у свакој прилици треба разговарати о осећањима. Придружите се животињама у овој сликовници и откријте свет најразличитијих емоција. Читајте је заједно с децом и разговарајте са њима о ситуацијама из књиге.

СВЕ О ОСЕЋАЊИМА

Ова књига – сликом колико и текстом – треба да помогне деци да препознају, разумеју и именују различита осећања, као и да науче да о њима разговарају и успешно их контролишу. Узбудљиво истраживање различитих осећања научиће их да на прави начин могу да одговоре на питање како се осећају, да препознају и променљива и помешана осећања и да стекну навику да буду добра према самима себи. На крају књиге налази се страница за одрасле с конкретним саветима о томе како деци могу помоћи у овладавању вештинама потребним за препознавање сопствених осећања и управљање њима.

ГАШИНА ОСЕЋАЊА

Гаша је мали једнорог, наизглед као и сви други. Понекад је задовољан, а понекад није – понекад је тужан, понекад уплашен, понекад љут. Посебан је по својој гриви дугиних боја, која се мења у зависности од тога како се Гаша осећа. Сликовнице из серијала Гашина осећања уче децу да именују осећања и да њима управљају. Серијал садржи четири приче – Нестрпљив сам, Плашим се, Љутим се и Не могу да заспим. Решења Гашиних проблема су у једноставним вежбама дисања које се налазе на крају сваке књиге. Вежба за смиривање растераће све облачиће нестрпљења. Да би направио оклоп храбрости, помоћи ће му вежба за савладавање страха. После тога више се неће плашити мрака и моћи ће безбрижно да заспи у свом лепом оклопу. Облак љутње растераће једноставна вежба за ублажавање напада беса, која ће Гаши помоћи да управља осећањем љутње. Сан ће пронаћи помоћу вежбе дисања за лако успављивање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама